00:00 - 09. november 2018

En bisarr offerretorikk

Bent Høie og Erna Solbergs omsorg for syke fostre er hul og åpenbart falsk. 

Hul og falsk: Helseminister Bent Høies omsorg for syke fostre er slik høyrepopulister kjøper stemmer fra religiøse, skriver Line Schou. Foto: NTB scanpix

Donald Trumps høyrepopulistiske retorikk har inspirert vår helseminister Bent Høie. I kjent Trump-stil fremstiller han seg selv som det egentlige offeret og snur maktforhold på hodetTrikset med å holde frem en annen (verdig) gruppe som angivelige offer for en politisk motstander, er et kjent Trump-triks. Sjelden har vi sett et så absurd forsøk på dette som den forestillingen Høie leverte denne uken. Hans forsøk på å fremstille funksjonshemmede og homofile (!) som ofre for abortloven er skamløst. Tanken om at fostre kan diskrimineres er grunnleggende feil, bare personer kan diskrimineres. Det er ikke slik at inngangen til denne verden er en port som voktes av abstrakte prinsipper, der samfunnet skal sikre likhet og ikke-diskriminering. Nyordet sorteringssamfunnet maner frem et slikt bilde.

Intet barn kommer inn i denne verden uten at en kvinne av kjøtt og blod risikerer liv og helse på å bære det frem og føde det. Det er smerte, brystspreng og våkenetter med redselen for alt som kan gå galt. Da hjelper ingen abstrakte teorier deg. For oss som fikk friske barn var det tøft nok, jeg kan ikke forestille meg sorgen og fortvilelsen til en mor som ikke vet om barnet lever frem til fødselen. Eller slitet med å pleie et funksjonshemmet barn år ut og år inn, kampen for å få nok hjelp, for å prøve å ta vare på søsken og ha et liv i tillegg.

Det er bare kvinnen som er gravid som skal ta beslutningen om et barn skal bæres frem eller ikke. Det er ikke Høie eller Kristelig Folkeparti sin beslutning. Det er ikke Høie som må slutte i jobben for å bli pleier på fulltid. Det er hverken han eller Solberg som må betale prisen for at vi alle skal føle at vi lever i et varmt og ikke-sorterende samfunn.

Det er ikke flertall for å forby abort i Norge, i stedet håper Kristelig Folkeparti på å få noen seire ved å angripe noen av de mest sårbare blant oss: kvinner som bærer på barn med funksjonshemning eller sykdom og deres familier. At dette abortagnet ville få mørkemennene og kjerringene i Kristelig Folkeparti til bite på, fremstår kalkulert fra Høyres side i amerikansk høyrepopulistisk stil.

Donald Trump tok opp abort i den siste valgkampduellen mot Hillary Clinton. Han vrøvlet om grusomme senaborter, om babyer som blir revet ut av livmoren i niende måned. Han visste antagelig godt at det var tull – det er ikke noe som heter abort i niende måned. For å få stemmene til kristenkonservative amerikanere var det derimot et sikkert kort. Trusselen om at Hillary skulle «rip babies from the womb» overskygget Trumps famøse «grab’em by the pussy» for disse velgerne.

Høie presterer også å nevne sin homofile legning. Dette tar stråmannsargumentasjon til et nytt nivå.

Høie har latt seg inspirere til å dra offerkortet. Abortloven diskriminerer funksjonshemmede, heter det fra Høie. Den gir ikke rettigheter til kvinner, den diskriminerer fostre. Han kaller paragraf 2c i abortloven for «Downs-paragrafen», selv om den ikke nevner Downs syndrom. At kvinner slipper å bære frem alvorlig syke og funksjonshemmede fostre er altså diskriminering av fostre. Og ikke nok med det, Høie presterer også å nevne sin homofile legning. Dette tar stråmannsargumentasjon til et nytt nivå. Som Høie godt vet, er det umulig å finne ut hvilken seksuell orientering et foster kommer til å få. Om det var mulig, er det neppe noen som vil ta abort på det grunnlaget, kanskje med unntak av noen av de nye mørkemannsvennene til Høie. De er jo de eneste som anser dette som sykdom. Surrealistisk blir det når Høie i tillegg trekker inn den amerikanske borgerrettighetskampen og får det det til å høres ut som det er Rosa Parks som skal aborteres.

Høie og Solbergs omsorg for syke fostre er hul og åpenbart falsk. Det er slik høyrepopulister kjøper stemmer fra religiøse. De sier rett ut at dette er symbolsk, men kvinner vil møte nemndene med dårligere juridisk vern som en følge av dette. Enda mer avslørende er det at rettighetene til kvinner i sårbare og vanskelige situasjoner så lett kan ofres. Da vet vi at frihet for enkeltmennesket kan utvides til syke fostre, men ikke gjelder gravide kvinner.

Line Schou

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse