Annonse
00:00 - 02. november 2018

Det gode livet

Det er en universell sannhet: Det gode menneskelivet begynner fra grunnen, fra kroppen og dens fysiske behov.

Bildet er hentet fra Marie Sjøvolds fotoprosjekter som utforsker blant annet morsrollen, familie og søvn. Foto: Marie Sjøvold / Dust catches light / Midnight Milk
Annonse

«Det gode livet» altså, i entall. Burde det ikke vært «de gode livene »? Er vi ikke alle enkeltindivider, med ulike preferanser? Setter vi ikke pris på mangfold? Et liv som er godt for ett menneske er kanskje slett ikke godt for et annet? La meg besvare denne typen spørsmål med en oppfordring:

Studer kroppen din! Hva ser du? Klær som vitner om en viss smak og et visst inntektsnivå, kanskje en ring på fingeren som signaliserer at du er gift, kanskje en piercing. Med andre ord en unik person fra en bestemt kultur. Kle av deg. Hva ser du? Et kjønn, en mage som kanskje har hvite strekkmerker etter barnefødsler, en muskulatur som kan være trent eller utrent, fett som er mer eller mindre fremtredende. Det vil si litt mindre unik, men fortsatt et visst bestemt individ. Grav dypere. Fjern stadig mer – og du finner til slutt en dødelig, avhengig og begjærende kropp.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Fremmaningen av Sejersteds ånd blir enda vanskeligere å forstå sett i lys av Lindgrens tidligere kritikk.»
«Det er lett å tenke seg eksempler på at en bok tråkker feil i et slikt landskap.»
«Slikt gir anledning til å prøve om også stråmenn kan vende det andre kinnet til.»
«Har vi egentlig råd til å la en stor del av elektoratet seile sin egen sjø?»