Annonse
13:44 - 16. november 2018

Billige retoriske poeng i abortdebatten

Det mangler gode argumenter på begge sider, skriver logikksjekkerne. 

Ap-politiker Ingvild Kjerkol forsøker å fremstille Arbeiderpartiet som forsvarere av et generelt moralsk prinsipp. Tomm W. Christiansen/VG/NTB scanpix
Annonse

De siste ukene har vært preget av abortdebatten. Etter at statsminister Erna Solberg åpnet for å forhandle med KrF om abortloven havnet partene på kollisjonskurs. Resultatet har ikke vært meningsutvekslingen abortspørsmålet fortjener, men en debatt hvor anklager trumfer argumenter. Denne uken ser vi på tre eksempler på hvordan abortdebatten har havarert.

Eksempel 1: Arbeiderpartiet har argumentert imot en endring av abortloven på bakgrunn av at det vil innskrenke kvinners rett til abort. Ingvild Kjerkol (Ap) sier blant annet at «[a]bortloven vil aldri være trygg i hendene på høyresiden». Ifølge henne «skal ingen legge seg opp i» en kvinnes ønske om å ta abort.

Kjerkol understreker at kvinner skal ha full rett til å bestemme selv:

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse