Annonse
13:44 - 16. november 2018

Billige retoriske poeng i abortdebatten

Det mangler gode argumenter på begge sider, skriver logikksjekkerne. 

Ap-politiker Ingvild Kjerkol forsøker å fremstille Arbeiderpartiet som forsvarere av et generelt moralsk prinsipp. Tomm W. Christiansen/VG/NTB scanpix
Annonse

De siste ukene har vært preget av abortdebatten. Etter at statsminister Erna Solberg åpnet for å forhandle med KrF om abortloven havnet partene på kollisjonskurs. Resultatet har ikke vært meningsutvekslingen abortspørsmålet fortjener, men en debatt hvor anklager trumfer argumenter. Denne uken ser vi på tre eksempler på hvordan abortdebatten har havarert.

Eksempel 1: Arbeiderpartiet har argumentert imot en endring av abortloven på bakgrunn av at det vil innskrenke kvinners rett til abort. Ingvild Kjerkol (Ap) sier blant annet at «[a]bortloven vil aldri være trygg i hendene på høyresiden». Ifølge henne «skal ingen legge seg opp i» en kvinnes ønske om å ta abort.

Kjerkol understreker at kvinner skal ha full rett til å bestemme selv:

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»
Hvis man fremstiller et emne ensidig, så får man tåle at det påtales.