00:00 - 26. oktober 2018

Menneskehetens viktigste oppfinnelse er ikke hjulet, men diskusjonen, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Menneskehetens viktigste oppfinnelse er ikke hjulet, men diskusjonen, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Alle samfunn står overfor utfordringen å temme samfunnsmedlemmenes egennytte. Diskusjon er menneskehetens hittil mest siviliserte måte å gjøre det på.

For tiden bekymrer mange seg for den offentlige diskusjonens betingelser. Og det med god grunn. I en tid med trakassering av meningsmotstandere i sosiale medier, ekkokamre og populistiske ledere som lyver hemningsløst har det også i Norge kommet en råhet inn i den offentlige debatten vi ikke er vant med.

Men hvorfor bekymre seg? Mange tyr til generelle fraser av typen «diskusjon er en uunnværlig del av det liberale demokratiet». Ja vel. Men hvorfor er diskusjon en uunnværlig del av liberale demokratier? Det blir langt sjeldnere klargjort. Her vil jeg gjøre et forsøk.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»