Annonse
12:17 - 15. oktober 2018

Kina er slett ikke alene om å fremme sin egen teknologiske dagsorden, skriver Evgeny Morozov.

Selv Donald Trump kan være bra for verden noen ganger, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Midt i bestyrtelsen over nasjonalismens og populismens fremvekst kan det være lett å overse at de siste par årene har frembrakt noen overraskende og  positive endringer i den globale opinionen. Tydeligvis kan selv Donald Trump av og til være gode nyheter for verden.

Ingen steder er denne endringen mer tydelig enn i vår tilnærming til teknologipolitiske dilemmaer. Selve forestillingen om «det digitale» som den magiske, uangripelige sfæren som skulle bringe velstand til alle, er nå død. De vanskelige spørsmålene om teknologi er ikke lenger forbeholdt velbeslåtte hippier i Wired eller Ted Talks; i stedet er de igjen i ferd med å bli en del av politikkområdene de opprinnelig hørte hjemme i: handels- og næringspolitikk og nasjonal sikkerhetspolitikk.

Hva kan «det digitales» profeter fortelle oss om verden der ute? Fint lite, er dagens konsensus. Takk og amen! Og dermed er de nasjonale myndighetene, som en stund ble ansett som «for klossete» til å handle i den «digitale tidsalderen», tilbake på banen igjen med en langt mer intervensjonistisk innstilling, og insisterer på å gjenreise sine lands teknologiske suverenitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«Skamdiskusjonen viser oss at klimaet faktisk har begynt å angå oss personlig.»