Annonse
12:17 - 15. oktober 2018

Kina er slett ikke alene om å fremme sin egen teknologiske dagsorden, skriver Evgeny Morozov.

Selv Donald Trump kan være bra for verden noen ganger, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Midt i bestyrtelsen over nasjonalismens og populismens fremvekst kan det være lett å overse at de siste par årene har frembrakt noen overraskende og  positive endringer i den globale opinionen. Tydeligvis kan selv Donald Trump av og til være gode nyheter for verden.

Ingen steder er denne endringen mer tydelig enn i vår tilnærming til teknologipolitiske dilemmaer. Selve forestillingen om «det digitale» som den magiske, uangripelige sfæren som skulle bringe velstand til alle, er nå død. De vanskelige spørsmålene om teknologi er ikke lenger forbeholdt velbeslåtte hippier i Wired eller Ted Talks; i stedet er de igjen i ferd med å bli en del av politikkområdene de opprinnelig hørte hjemme i: handels- og næringspolitikk og nasjonal sikkerhetspolitikk.

Hva kan «det digitales» profeter fortelle oss om verden der ute? Fint lite, er dagens konsensus. Takk og amen! Og dermed er de nasjonale myndighetene, som en stund ble ansett som «for klossete» til å handle i den «digitale tidsalderen», tilbake på banen igjen med en langt mer intervensjonistisk innstilling, og insisterer på å gjenreise sine lands teknologiske suverenitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»