Annonse
09:02 - 23. oktober 2018

Er traumevarsler en farlig vei å gå?

Ingeborg Sennesets argumentasjon mot traumevarsler er basert på sviktende analogier.

Annonse

Er traumevarsler («trigger warnings») en trussel mot ytringsfriheten? Aftenpostens Ingeborg Senneset mener bruken i sosiale medier er «en farlig vei å gå» ettersom «[t]riggerwarnings kan bli taushetswarnings før vi vet ordet av det». Senneset møtte på Dagsnytt Atten for å forklare hva som er problemet.

Et traumevarslel er en notis som informerer om at innholdet – for eksempel i tekst, bilde eller video – kan være opprørende for enkelte mottagere. Advarselen skal gjøre mottagerne oppmerksomme på innholdet før de velger om, eller når, de ønsker å lese saken. Traumevarsler blir for eksempel brukt til å gjøre leseren oppmerksom på rasisme og hatytringer, innhold om voldtekt, selvmord eller om psykiske lidelser.

Ett av formålene med traumevarsler er at de skal gjøre det mulig for personer med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) å unngå inntrykk som kan være retraumatiserende. Det er imidlertid uenighet om hvorvidt traumevarsler egentlig hjelper personer som har opplevd traumatiske episoder.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

«At vi allerede er for mange på jorden burde skremme oss mye mer enn tanken på manglende sykehjemsplasser.»