Annonse
00:00 - 05. oktober 2018

Den mystiske norske EU-motstanden

Det er visst bedre å sitte i en gummibåt sammen med Donald Trump enn på et svensk passasjertog, skriver Sten Inge Jørgensen.

Nei-landet: Under EU-striden i 1994 boltet noen et «Nei til EU»-skilt fast i en sten i Indre Vinjavatnet ved Gloppedalsura i Rogaland. Sten Inge Jørgensen har sett nærmere på hvorfor flertallet av EUs borgere på sin side mener at det er bra å være med i dette fellesskapet. Terje Gustavsen/Aftenposten/NTB scanpix
Annonse

«Hvordan skal barna mine forstå at de hører hjemme i Europa, når de vokser opp i et europaskeptisk land som Norge?» Min venns hjertesukk bidro til motivasjonen da jeg for to år siden begynte arbeidet med en bok om EU.

Målet var i utgangspunktet klart avgrenset: å vise at det finnes en annen, og lysere virkelighet, bak alle medieoppslagene om Europa i krise. Standpunkt til norsk medlemskap i EU ville jeg definitivt ikke flagge. Tatt i betraktning at kanskje bare 15 prosent av nordmenn i dag ville stemt ja i en ny folkeavstemning, hadde vel det vært like dumt som å markedsføre en bok om islam med å oppmuntre folk til å gå med burka.

Det beste jeg kunne håpe på, var vel å forklare hvorfor Europas problemer ikke primært skyldes EU, og derigjennom bidra til at folk begynte å snakke litt mindre stygt om unionen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»