Debatt

Stigmatisering av glutenintolerante

Gry Irene Skodje har dokumentert at mange med irritert tarm og som lever glutenfritt, ikke nødvendigvis reagerer på gluten, men på fruktaner – som er i glutenrike kornprodukter. Går vi inn i hennes data, er det godt over 60 prosent som reagerer på fruktaner eller gluten. Når Morgenbladet kaller disse pasientene «innbilt glutensyke», viser det liten respekt for denne pasientgruppen. Det er etisk uforsvarlig. Irritert tarm er ikke en innbilt sykdom, tvert imot meget vanlig. Glutenfritt kosthold er kornfritt, og passer også for dem som reagerer på fruktaner.

Når Morgenbladet kaller disse pasientene «innbilt glutensyke», viser det liten respekt for denne pasientgruppen.

Morgenbladet 14. september underslår viktige resultater i denne forskningen. Hele 22 prosent av pasientene reagerte mest på gluten, derav 7 prosent ganske alvorlig. Inkluderer vi de 41 prosentene som reagerer på fruktaner – reagerer godt over 60 prosent på gluten eller fruktan, de er ikke «innbilt glutensyke». Det er lite interessant for pasientene hva det er i glutenrike produkter som gir problemene, så lenge glutenfritt kosthold uten korn-fruktaner hjelper.

Men det er også mange andre problemer som bedres med glutenfritt kosthold, enn irritert tarm. Nå blir alle som bedres med glutenfritt kosthold stigmatisert av medieoppslag som dette, og helsevesenet applauderer stigmatiseringen. På nytt og på nytt har det vært mange tilsvarende stigmatiserende medieoppslag de senere årene. Vet Helsetilsynet hvor mye det koster at de som reagerer på «gluten» ikke får hjelp?

Cøliakiforeningen anslår at 7–8 prosent av oss har en form for glutenintoleranse, et tall som helsevesenet forsøker å avvise på alle måter. Forskningen til Skodje dokumenterer at det tallet kan være riktig, de er ikke «innbilt syke». Tvert imot, de fleste som har glutenintoleranse vet det ikke. Slike stigmatiserende medieoppslag gjør situasjonen meget vanskelig for dem å søke hjelp. De som må holde dietten, får mer motgang på alle nivå, også sosialt. Jeg forstår ikke at det er etisk akseptert at denne pasientgruppen er omtalt som «innbilt syke», de representerer en viktig samfunnsøkonomisk besparende behandling som hittil er udokumentert.

Merete Askim

Mer fra Debatt