Annonse
00:00 - 28. september 2018

Kan gamle hunder lære nye triks?

Prisbelønt: Den britiske matematikeren Michael Francis Atiyah (født 1929) ble adlet i 1983 – og har mottatt en rekke priser og utmerkelser for arbeidet sitt. I 2004 fikk han Abelprisen. Bildet er tatt på Universitetet i Oxford i 1989. Foto: Sience Photo Library / NTB Scanpix
Annonse

Matematikkens verden har summet denne uken, for den 89 år gamle professoren Michael Atiyah hevder å ha funnet bevis for den såkalte Riemann-hypotesen. Notisspaltens lengde har ingenlunde rom til å forklare hypotesen ordentlig (en hendig unnskyldning, i og med at skribenten heller ikke forstår den), men det er en foreslått forklaring på hvorfor primtallene er fordelt slik de er i tallrekken. På 160 år har ingen klart å bevise at forklaringen stemmer, og Riemann-hypotesen er erklært som et av matematikkens syv Millenium-problemer. Den som løser et av dem, vinner en million dollar. Flere av Atiyahs kolleger tviler imidlertid på at den pensjonerte professoren faktisk har funnet svaret. Forsøkene hans på å løse andre gjenstridige matteoppgaver de siste par årene har nemlig vist seg ikke å holde vann. I et intervju referert i Science sier Atiyah selv at folk bare klager fordi de ikke vil tro at «en gammel mann kan ha funnet opp en helt ny metode». Det er med andre ord bare å heie på Atiyah – det er tross mye morsommere om han har rett.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse