00:00 - 07. september 2018

Aktiv dødshjelp er menneskeverd

Den siste tiden har norske ungdomspartier på begge sider av gjerdet gjennomført positive vedtak. FpU, Unge Høyre, Unge Venstre og Grønn Ungdom har slike vedtak; AUF bestemmer seg på høstens landsmøte.

Knut Arild Hareide reagerte på dette i en kronikk på NRK.no. Han frykter at ungdomspartienes fremferd vil «rokke ved menneskets ukrenkelige verdi», og kaller aktiv dødshjelp «menneskeverdsfiendtlig». De mange nordmennene som faktisk ønsker å benytte seg av aktiv dødshjelp, men i menneskeverdets navn må lide seg gjennom en smertefull og langtrukken død, har Hareide glemt.

Det er viktig at vi sørger for at alle kan gå døden i møte med verdigheten i behold. Men vi kan ikke bestemme hva verdighet innebærer for andre. Menneskeverd er å møte folk som medmennesker, og gi dem verdighet på sine egne premisser. Noen ganger betyr det å la folk vi elsker, ta valg for seg selv som vi kanskje ikke er enige i. Respekten for livet handler om å respektere den som lever det.

Å tillate aktiv dødshjelp er en styrkning av menneskeverdet. De 70 prosentene av nordmenn som er positive til en legalisering, er trolig enige i det.

Døende mennesker som ønsker å slippe livets siste lidelser, må få lov til det. Dagens system tillater det, men veien dit er umenneskelig: man kan nekte medisinsk behandling, og man kan nekte å motta mat. For å avslutte lidelsene, må man i dag altså lide seg gjennom en uverdig, langtrukken og smertefull prosess. Dagens system frarøver døende mennesker sin frie vilje.

Å tro at vi ikke har kontroll over utviklingen i politikken er en merkelig påstand fra en stortingspolitiker.

Hareide sier også at aktiv dødshjelp er dømt til å skli ut om det først lovliggjøres, og viser til utviklingen i Nederland, selv om norske forkjempere stort sett er tydelige på at de ønsker et tilbud for de mest alvorlige tilfellene. Oregon har hatt det samme regelverket på aktiv dødshjelp i over 20 år, og Colombia forbyr det igjen. Å tro at vi ikke har kontroll over utviklingen i politikken er en merkelig påstand fra en stortingspolitiker i et land der befolkningen er overveldende for, mens Stortinget er overveldende imot.

Vi må våge å rokke ved grenser som så åpenbart er gale, som forvolder så mye vondt, og ikke la oss skremme av fryktretorikk om hvor grensen kommer til å ende. Det vil til alle tider være vi selv som setter grensen. Det vil til alle tider være nødvendig med grundig debatt og refleksjon – ikke minst når temaet er så alvorlig som døden. La oss starte med å si ja til aktiv dødshjelp for døende.

Jørgen Skogan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er det viktigste styringsredskapet i forskningspolitikken.»
«Man kan fortviles over at militære ledere forbereder for krig, men det er deres yrke.»