Annonse
00:00 - 03. august 2018

Tar du samfunnspessimismen fra en norsk sosiolog, tar du også livsgleden fra ham eller henne, skriver Gunnar Aakvaag.

Den kritiske sosiologien er blitt fraløpt av sitt samfunn, skriver Gunnar Aakvaag.

Annonse

Hva gjør et fag som ble opprettet for å avsløre det norske etterkrigssamfunnets skyggesider når alt går så mye bedre? Svar: Det fortsetter som før. Resultat? Det får et problem.

Som et ledd i tidenes mest omfattende evaluering av norsk samfunnsforskning (Sameval) har norsk sosiologi blitt lagt under lupen av et internasjonalt ekspertpanel. I alt 23 institutter, 32 forskningsgrupper og 611 sosiologer er evaluert. Resultatet er, tross en del variasjon, relativt positivt. Ifølge ekspertpanelet produseres det «god, solid og noen ganger fremragende sosiologi i Norge».

Likevel står faget, ifølge panelet, overfor noen utfordringer. I tillegg til internasjonalisering (for lite), tverrfaglighet (for mye) og for mange små miljøer, trekker panelet særlig frem teorimangel, noe lederen av evalueringen også er opptatt av i et intervju med Morgenbladet 22. juni.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.