Annonse
00:00 - 10. august 2018

At robotene tar jobbene våre kan bli det beste som har skjedd oss, skriver Ståle Wig.

At robotene tar jobbene våre kan bli det beste som har skjedd oss, skriver Ståle Wig.

Annonse

Hvis en antropolog fra Ny-Guineas regnskog kom til Vesten, ville hun trolig skrive hjem om et eksotisk fenomen som de innfødte vier enormt med tid og mening: ritualet vi kaller «jobben».

Når man gjennomfører «jobben» adlyder man alltid ordre. Man aksepterer overvåkning og straff, og underkaster seg uten å blunke. Og selv om mange av dem hater «jobben», er ritualet hellig. Det er et gode i seg selv. Å ikke delta er dødelig tabu.

Samfunnsforskere har de siste årene fått øynene opp for de eksotiske og skadelige sidene ved hvordan vi organiserer arbeid i vår del av verden. Ansatte rapporterer at jobbene deres blir stadig mindre meningsfulle. 37 prosent av alle briter mener jobbene deres ikke gir noe «meningsfullt bidrag til verden». I Nederland sier 40 prosent at jobben ikke har grunn til å eksistere.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.