14:29 - 08. august 2018

Lærdom å hente fra Sverige

Det er nesten umulig å se for seg at Sverigedemokraterna ikke vil få en avgjørende rolle i valget, skriver Alexander Zlatanos Ibsen.

Maktfaktor: Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson har overvunnet forsøkene på utfrysing fra svensk establishment. Foto: Andreas Bardell / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpix

En bekjent av meg oppsummerte resultatet av det svenske Riksdagsvalget i 2014 på følgende måte: «Folket ønsket fortsatt borgerlig regjering, men med en kursjustering på innvandringsfeltet. I stedet fikk de regjeringsskifte og Sossarna med støtteben langt til venstre (Miljöpartiet i regjering og Venstrepartiet som støtteparti).»

Det var ingen unik innsikt, men oppsummerer godt situasjonen etter valget den gang. Flerpartisystemer har svært mange fordeler, slik som ideologisk mangfold og valgfrihet, men kan av og til gi litt forunderlige resultater. I 2014 gikk «Alliansen» (bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centerpartiet) tilbake, men dette var i all hovedsak snakk om velgere som gikk fra Moderaterna til Riksdagens paria, Sverigedemokraterna (SD).

SD har lekt litt med tanke på å være «blokknøytrale», men deres stemmegivning i Riksdagen viser en klar tilbøyelighet i borgerlig retning, og aversjonen mot dem er uansett størst fra partiene på venstresiden.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.