15:48 - 04. august 2018

Kommer barna fortsatt med storken?

Med dagens permisjonsordning blir mødre og den nyfødte adskilt i en veldig sårbar fase av barnets liv. 

Foto: Mary Evans Picture / NTB scanpix

Hanne Weissers innlegg i Morgenbladet 13. juli «For barnas skyld, tenk på mor» fikk tilsvar i Dagsavisen 25. juli «Men permisjonen min får du aldri» av debattredaktør Bente Rognan Gravklev. Deretter debatterte de i Dagsnytt atten.

Weisser viser til at mor og far har helt ulike oppgaver i barnets første leveår og at det derfor er feil å likestille lovfestet permisjon. Dette overrasket Granklev, og hun sa at Weisser hadde «et gammelt syn». Hvis et «gammelt syn» er å holde fast ved at mor gjennomfører graviditet, fødsel og amming, må et såkalt «nytt syn» være at barna kommer med storken ferdig født, ammet og stelt til de likestilte foreldrene.

Granklev åpner i Dagsavisen med setningen «Det skal ikke være lett». Jo, jeg tror ikke det er så vanskelig. Mye av svaret ligger i menneskets natur, fysisk, psykisk og sosialt. Det handler om å respektere og stole på skaperverket. Tenk på svangerskapet med fosterlivet, noe så ubegripelig at det i løpet av ni måneder er «bygget» et menneske. Da må vi stole på at fortsettelsen er like ubegripelig planlagt, med mors bryst, melkekjertler og barnets sugeevne.

Barnets første leveår er nøye studert av mange fagfolk og dokumentert i bøker som Det første leveårs psykologi av Anne Marit Duve og Mamma for første gang av Gro Nylander: «Utviklingen skjer ganske lovmessig hos friske barn. Berøring er viktig for barnets fysiske utvikling. Oppmerksom tilstedeværelse er en forutsetning for å kunne tyde barnets signaler- se barnet og lytt til det»

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet skriver på sine nettsider at barn som er 8–9 måneder gamle «blir skeptiske til fremmede. Det er viktig at du er der som en trygg base, slik at barnet kan snu seg tilbake til deg når det blir utrygt på alt det fremmede». Dagens lovbestemte foreldrepermisjon med 15 uker til mor, 15 uker til far og 16 uker til felles fordeling, gir mor maksimalt 31 uker, det vil si omtrent syv måneder og tre uker. Dette betyr at mor går ut i jobb i en sårbar fase i barnets første leveår.

Fagfolk og politikere har ansvar for å gi kunnskapsbaserte signaler til befolkningen. Det gjøres ikke med gjeldende lovfestet foreldrepermisjon, vedtatt siste uke før Stortinget tok sommerferie. Jeg tror vi er enige om at å forebygge er klokere enn å måtte reparere. Det kreves derfor en revidering av loven om foreldrepermisjon.

Rina Ihlen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse