Annonse
00:00 - 17. august 2018

Internett er gått fra utopi til dystopi på ti år, skriver Magnus Marsdal.

Du og jeg sitter fast i et globalt overvåkningsnettverk, skriver Magnus Marsdal.

Annonse

Hvorfor har ikke Facebook-skandalen som fikk Trump valgt, fått en dekning på høyde med Watergate-skandalen som felte president Nixon? Det Trump-vennlige selskapet Cambridge Analytica misbrukte 270 000 brukeres tillatelse til å samle inn data «til akademisk bruk» ved å kartlegge alle kontaktene deres, kontakter som aldri ga noen tillatelse, og selge den psykologiske profilen på nær 50 millioner personer til Trump-kampanjen foran valget i 2016.

I all hemmelighet kunne valgstrategene målrette ekte og falske nyheter mot den enkelte velger, ikke bare for å fremme sin kandidat, men like mye for å sverte motparten og få hennes sympatisører til å sitte hjemme på valgdagen. De tre avgjørende statene Michigan, Wisconsin og Pennsylvania ble vippet i disfavør Clinton av totalt 107 000 stemmer.

Når dekningen av denne hemmelige og ulovlige manipuleringen likevel ikke når til knærne på den uendelige medieføljetongen «Det var russerne!», kan det være fordi tanken om Facebook som et uhyrlig samfunnsproblem foreløpig er utenkelig for tilhengere av det bestående. Silicon Valley er jo symbolet på kapitalismens lysende fremtid.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»
«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»