Annonse
17:19 - 26. juli 2018

Vitenskapelig publisering ut av kapitalismens hender

Annonse

Jostein Jakobsen beskriver i Morgenbladet 20. juni et hårreisende arbeidsmiljø tilknyttet tidsskriftet HAU: Journal of Ethnographic Theory. Dette tilskriver han at tidsskriftet i 2011 skiftet forretningsmodell til åpen tilgang («open access») og argumenterer for at siden akademia, og derigjennom vitenskapelige tidsskrifter, er «del av et kapitalistisk system», må aktørene betales med «noe så banalt som penger». Jeg mener Jakobsen bommer når han skylder på et tidsskrifts forretningsmodell for å forklare trusler, sexisme og utmattelse på jobben.

Å bruke denne triste situasjonen til å undergrave åpen tilgang-publisering er uheldig. Det er riktig at tidsskriftforlag som Elsevier og Springer er store profittdrevne aktører som tjener på ubetalt arbeid, men en viktig grunn til at de kynisk kan sette sine høye abonnementspriser skyldes at de opererer på et uelastisk marked, ved at universitetsbibliotek har funnet seg i økende priser siden det ikke har eksistert noen alternativer.

Digital teknologi muliggjør alternative produksjons- og distribusjonsformer og nye aktører bruker nye forretningsmodeller for å gjenerobre vitenskapelige kommunikasjonskanaler. Fra 1650-tallet og 300 år fremover var vitenskapelige tidsskrifter i hovedsak i akademikernes hender, basert på «ubetalt», men meritterende arbeid. Denne, adskillig sunnere modellen er i ferd med å gjeninntas ved hjelp av åpen tilgang. Åpen tilgang-publisering kan drives etter flere forretningsmodeller, etter mitt syn er den ideelle løsningen uten forfatterbetaling. The Directory of Open Access Journals, har oversikt over mer enn 11 000 åpne tidsskrifter. Av disse har 73 prosent per dags dato ingen forfatterbetaling. Dette er mulig ved at akademikerne involvert i publiseringsprosessen finansieres via universiteter og andre interesseorganisasjoner.

Nils Pharo

 Professor, Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, Oslomet – storbyuniversitetet

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse