00:00 - 20. juli 2018

Romvesen på reisefot

Hvorfor er det så få kjente kvinnelige reiseforfattere, spør Erika Fatland.

Erika Fatland på reise: «En mannlig reisende vil som regel bare få tilgang til mennenes verden, mens kvinnenes forblir utilgjengelig, gjemt bak lukkede dører og munner». Arkivfoto: Christian Belgaux.

Daunt Books i Marylebone High Street i London er ikke en bokhandel, det er en katedral. Fornemme hyller av eiketre fyller veggene og galleriet fra gulv til tak i det smale, men vidunderlig lange midtskipet. Det spissede glasstaket slipper inn akkurat nok lys, og det store, buede vinduet i enden forsterker inntrykket av opphøyethet. Mens selve katedralrommet er viet våre europeiske broderfolk, er krypten helliget fjernere himmelstrøk: Himalaya, Sahara, Stillehavsøyene.

For en reisebokforfatter er et besøk i Daunt Books like oppløftende som det er nedslående. Var det noen som hvisket at reiseboken er død? Nei, den lever åpenbart i beste velgående, ja, den lever så godt at alle ideene synes å være brukt opp allerede. Gå Afrika på langs? Gammelt nytt. Sykle verden rundt? Gjesp. Gi en bok tittelen Grensen? Skikkelig dårlig idé. Grensen må være verdens vanligste tittel. Det meste er gjort før, og påfallende ofte av menn.

Dersom man søker på «kvinnelige reiseforfattere man bør lese», får man opp side på side med lister og artikler. Ingen har tatt seg bryet med å lage lister over «mannlige reiseforfattere man bør lese», og slik er det innen de fleste felt: Man lager egne lister over kvinnelige oppdagere, kvinnelige vitenskapspionerer, kvinnelige poeter og så videre. Menn setter standarden – kvinnene er unntaket.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.