00:00 - 27. juli 2018

Retur til barbariet

Det gode liv etter sivilisasjonens sammenbrudd er mulig, skriver Thomas Hylland Eriksen. 

Hva er oppskriften på det gode liv? «Stappmette nordeuropeere har noe å lære av både vestafrikanernes overlevelsesimprovisasjon», skriver Thomas Hylland Eriksen. Her fra Dakar, Senegal. ​ Foto: Jake Michaels / The New York Times / NTB Scanpix

For noen år siden var jeg ute og kjørte i Gambia, på vei fra hovedstaden Banjul gjennom det langstrakte, semi-urbane området Serekunda. Denne tynntarmen av et vestafrikansk land har bare et par millioner innbyggere, få prangende bygninger og en støvete, forglemmelig hovedstad. I et så lite land er det vanskelig å akkumulere nok overskudd, selv for den mest korrupte og grådige politiker, til å bli absurd rik, med mindre noen av undersåttene har funnet olje eller gull.

Det finnes etter hvert mange Serekundaer i det globale sør, fra Vietnam til Brasil. De er hverken fugl eller fisk, hverken by eller landsbygd. Innbyggerne kan ha alle slags inntektskilder, både i formell og uformell sektor, og de færreste satser alt på ett kort. De klipper naboens hår, men de har også ti geiter og en bakhage der de har plantet mais. De vasker middelklassens biler om formiddagen, hjelper onkelen på peanøttåkeren om ettermiddagen og selger marihuana etter mørkets frembrudd. De er fleksible og omstillingsvillige. De behersker overlevelsesimprovisasjonens kunst.

I Serekunda er det mange som i prinsippet har innlagt strøm og vann, men få har hatt råd til å betale regningen på en stund, så når du kjører gjennom den spredte bebyggelsen i skumringen, legger du merke til tusenvis av parafinlamper og hundrevis av små bål der kveldens måltid blir forberedt. Og jeg tenkte, mens jeg betraktet lyspunktene og menneskene langs veien, at dersom den moderne sivilisasjon skulle bryte sammen, ville disse vestafrikanerne hatt bedre odds for å klare seg enn vi her oppe i det materielt rike nord. Om strømmen forsvant midtvinters, ville det utløse en katastrofe i løpet av få timer. Dersom internett sluknet, ville flyene bli stående på bakken, finanstransaksjonene ville fryse til virtuell is, butikkene ville bli ute av stand til å ta imot betaling, og de fleste lønnstagere kunne gå hjem i mangel på noe å gjøre. Mange ville bli sosialt isolert.

Annonse