Annonse
15:07 - 11. juli 2018

Populisme er en hore som selger seg til hvem som helst, skriver Espen Thoresen

Populisme er en hore som selger seg til hvem som helst, skriver Espen Thoresen.

En dæsj folkelig sjarm, farget hår og en perlehvit tanngard var nok til å forføre et helt folk med komprimert visvas. Og nå har Trump lært av Berlusconi, og gjort sin egen vri på samme suksessoppskrift. Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB scanpix
Annonse

Fra barnsben av lærte vi at ytringsfrihet er demokratiet viktigste verdi, men dette var før scenen ble overtatt av konspirative lufthoder som vender kappen etter likes. I en tid der frykt forbindes med å havne i midtsetet på fly og sult om at syklisten til Foodora er forsinket, har mangelen på bravado dekket bordet for flipp-flapp-nonsens fra et kling-klang-univers.

Samtidig som ytringsfriheten aldri har vært mer demokratisk, er den edle tanken bak i ferd med å gå til dunders. Mens folk med utdanning knapt formerer seg, holder nedre deler av sekundærnæringen og dansebandvokalister samme tempo som de har gjort i alle år. Med dette som prefiks lar det seg gjøre å påstå at evolusjonen er i ferd med å snu. For å understreke påstanden bør det være lov å minne om at de samme som lo av propaganda om at Kim Jong-il oppfant hamburgere, er de som ble rasende over «nyheten» om at herr og fru Clinton pulte barn i kjelleren på en pizzarestaurant. Østlig eller vestlig propaganda? Folk ser ikke forskjellen og lar seg velvillig manipulere. Hvis denne utviklingen fortsetter, ender vi med at informasjonsbehovet blir dekket av silikonpreparerte bloggere og rallende konspirasjonsteoretikere mens vi tramper takten til dansemusikk.

Samtidig har det dukket opp flere ledende politikere med despotiske trekk. Det som skiller kjøtthuer som Trump, Putin, Duterte, Erdogan, Maduro og deres like fra tidligere tiders diktatorer, er – kanskje med unntak av Hitler – at de er folkevalgte med hang til å bruke sin demokratisk tildelte makt til å underminere systemet de er satt til å forsvare.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.