Annonse
10:46 - 21. juli 2018

Mer enn en syk kropp

Er det et gjenskinn av mannen med ljåen i blikket ditt når du tenker på kreftsyke?

Illustrasjonsfoto: Lucy Lambriex / Getty Images
Annonse

I et intervju i Morgenbladet nylig, sa Thomas Hylland Eriksen «Det er ingen hemmelighet at jeg har kreft, alle vet jo det. Men det er ikke en del av min identitet». Rent umiddelbart kjenner jeg så godt hva han mener. Nei, jeg vil ikke være kreft, selv om jeg har det. Jeg vil ikke være en representant for noens bilde av hva en kreftsyk er og ikke er. Jeg vil eie min ulykke selv.

Samtidig er det noe jeg undrer meg over. Hva betyr det egentlig, det at jeg vil understreke at min kreftsykdom ikke er en del av min identitet? Og hva er det med kreft som gjør at vi er flere som får behov for å understreke at det ikke er del av vår identitet?

Det er ikke alltid sånn at når man rammes av en stor ulykke så må man understreke at det ikke er en del av ens identitet. Det er sjeldnere vi hører «Jeg var i en sykkelulykke der jeg ble alvorlig skadet og måtte operere, og det var lenge fare for at jeg skulle dø av enten skaden eller behandlinga. Men nå er jeg heldigvis på bedringens vei, og jeg vil understreke at det ikke er en del av identiteten min». Det virker som kreft har en egen posisjon i våre fortellinger og forestillinger om alvorlig sykdom, og om dem som opplever det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»
«Thomas Nordahl utelater langt mer relevante fakta, nemlig statistikken for skriftlige eksamener.»