Annonse
16:18 - 12. juli 2018

Inn i granskauen!

Å søke skogens ro er godt for helsen. I Japan regnes skogsbading som medisin. Men hva sier forskningen?

Skogstur på resept? En gang var skogen var den tyske romantikkens lengselsobjekt nummer én, nå skal den bli naturmedisinens legekontor.  Foto: Johannes Simon/Getty Images
Annonse

Langt inne i Taunus-fjellene i Tyskland, nærmere bestemt i landsbyen Lorsbach, bor det en skogsbademester. Det høres umiddelbart ganske merkelig ut, for det finnes ikke noe badeanlegg i mils omkrets. Til og med det nærmeste skogstjernet er langt unna. Riktignok renner bekkene Goldbach og Schwarzbach rett forbi huset til Annette Bernjus, men de er altfor grunne til å bade i. I stedet for tradisjonelle bademuligheter finnes det derimot ubegrenset med trær i Lorsbach-dalen, fra eike- og bøketrær til granplantasjer og epletrær. Så da er det kanskje løvet Annette Bernjus bader i? Dykker hun ned i bregner, moser og røtter? Bernjus ler av yrkestittelen sin, som jo formelt sett slett ikke finnes. Likevel – helt feil blir det ikke å snakke om å dykke ned i skogen, sier den 56-årige skogsbademesteren. Bernjus arbeider nemlig med å gjøre «skogsbading» populært i Tyskland. Hun utdanner kursledere over hele landet, og hun har nylig skrevet bok om temaet.

Skogsbading betyr, sier Bernjus, å la seg synke ned i skogens behagelige atmosfære. Dit hvor det dufter krydder, hvor lyset skimrer mildt, hvor luften er klar, tretoppene suser i vinden og hvor underlaget fjærer under føttene. «Skogen gjør oss godt», sier hun og viser til den østasiatiske tradisjonen shinrin-yoku, som er japansk for skogs(luft)bad. Allerede på begynnelsen av 1980-tallet innførte det japanske landbruksdepartementet shinrin-yoku, og ga millioner i støtte til et forskningsprogram for å påvise at skogsbading har en medisinsk virkning. Det er allerede tolv år siden det første senteret for «skogsterapi» åpnet, og ved japanske universiteter kan legestudentene i dag få spesialisering i «skogsmedisin». Hvert år vandrer opptil fem millioner japanere langs skogsveiene i den nasjonale rekreasjonsskogen i Akasawa. Også Sør-Korea anlegger i dag Forest Bath Parks i nærheten av byene, og nord i landet har myndighetene etablert fem store Natural Recreation Forests.

Og nå også i Tyskland. Ved Heringsdorf på Østersjø-øya Usedom er det åpnet en «kur- og terapiskog», etter sigende Europas første. Dette anlegget på 180 hektar har vært forbilde for «helbredelsesskogen» i Bad Doberan ved Rostock, og for mange tilsvarende anlegg i den skogkledde og vannrike delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som ønsker å markedsføre seg som en grønn delstat. Immanuel-sykehuset, som er en del av Berlins Charité-sykehus, planlegger en skogsbadesti direkte ved Wannsee. Og på den enorme hagemessen i Bad Ihburg i delstaten Nordrhein-Westfalen står skogsbading på programmet hver dag – her har Anette Bernjus akkurat utdannet tolv kursledere i skogsbading.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer