Annonse
16:18 - 12. juli 2018

Inn i granskauen!

Å søke skogens ro er godt for helsen. I Japan regnes skogsbading som medisin. Men hva sier forskningen?

Skogstur på resept? En gang var skogen var den tyske romantikkens lengselsobjekt nummer én, nå skal den bli naturmedisinens legekontor.  Foto: Johannes Simon/Getty Images
Annonse

Langt inne i Taunus-fjellene i Tyskland, nærmere bestemt i landsbyen Lorsbach, bor det en skogsbademester. Det høres umiddelbart ganske merkelig ut, for det finnes ikke noe badeanlegg i mils omkrets. Til og med det nærmeste skogstjernet er langt unna. Riktignok renner bekkene Goldbach og Schwarzbach rett forbi huset til Annette Bernjus, men de er altfor grunne til å bade i. I stedet for tradisjonelle bademuligheter finnes det derimot ubegrenset med trær i Lorsbach-dalen, fra eike- og bøketrær til granplantasjer og epletrær. Så da er det kanskje løvet Annette Bernjus bader i? Dykker hun ned i bregner, moser og røtter? Bernjus ler av yrkestittelen sin, som jo formelt sett slett ikke finnes. Likevel – helt feil blir det ikke å snakke om å dykke ned i skogen, sier den 56-årige skogsbademesteren. Bernjus arbeider nemlig med å gjøre «skogsbading» populært i Tyskland. Hun utdanner kursledere over hele landet, og hun har nylig skrevet bok om temaet.

Skogsbading betyr, sier Bernjus, å la seg synke ned i skogens behagelige atmosfære. Dit hvor det dufter krydder, hvor lyset skimrer mildt, hvor luften er klar, tretoppene suser i vinden og hvor underlaget fjærer under føttene. «Skogen gjør oss godt», sier hun og viser til den østasiatiske tradisjonen shinrin-yoku, som er japansk for skogs(luft)bad. Allerede på begynnelsen av 1980-tallet innførte det japanske landbruksdepartementet shinrin-yoku, og ga millioner i støtte til et forskningsprogram for å påvise at skogsbading har en medisinsk virkning. Det er allerede tolv år siden det første senteret for «skogsterapi» åpnet, og ved japanske universiteter kan legestudentene i dag få spesialisering i «skogsmedisin». Hvert år vandrer opptil fem millioner japanere langs skogsveiene i den nasjonale rekreasjonsskogen i Akasawa. Også Sør-Korea anlegger i dag Forest Bath Parks i nærheten av byene, og nord i landet har myndighetene etablert fem store Natural Recreation Forests.

Og nå også i Tyskland. Ved Heringsdorf på Østersjø-øya Usedom er det åpnet en «kur- og terapiskog», etter sigende Europas første. Dette anlegget på 180 hektar har vært forbilde for «helbredelsesskogen» i Bad Doberan ved Rostock, og for mange tilsvarende anlegg i den skogkledde og vannrike delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som ønsker å markedsføre seg som en grønn delstat. Immanuel-sykehuset, som er en del av Berlins Charité-sykehus, planlegger en skogsbadesti direkte ved Wannsee. Og på den enorme hagemessen i Bad Ihburg i delstaten Nordrhein-Westfalen står skogsbading på programmet hver dag – her har Anette Bernjus akkurat utdannet tolv kursledere i skogsbading.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.