Annonse
09:07 - 24. juli 2018

Europas industrigiganter vil i økende grad bli dominert av utenlandske eiere, skriver Evgeny Morozov.

Europas industrigiganter vil bli dominert av utenlandske eiere, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Når det gjelder næringslivsstrategi og internasjonal konkurranse finnes det knapt noen mer slående kontrast enn mellom Europas handlingslammede resignasjon og Kinas resolutte besluttsomhet. Forutsigbart nok var det Kina – ikke Europa – som foreslo å danne en felles tosidig front mot Trumps rabiate handelskrigsutbrudd, riktignok uten særlig hell: Ikke engang Washingtons skremselstaktikk kan vekke europeiske politikere fra sin ettermiddagslur – eller kanskje heller: sin lett beduggede siesta.

Det går knapt en uke uten nye foruroligende meldinger om at Beijing har klart å utmanøvrere Brussel på enda et område. Denne sommeren brakte oss ikke mindre enn tre slike nyheter.

Først slo Kinas statseide China Merchants Group sine krefter sammen med SPF Group og Centricus – kapitalforvaltere basert henholdsvis i Beijing og London – for å danne et fond på 15 milliarder dollar, som skal konkurrere med SoftBanks 100 milliarder tunge Vision Fund, lansert for å investere i verdens mest lovende teknologiselskaper. Dette skjer bare noen uker etter at USAs fremste risikoinvestor, Sequoia Capital, avsluttet sin første runde med kapitalinnhenting til sitt eget Vision Fund-alternativ på 8 milliarder.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»