00:00 - 13. juli 2018

Crispr er vanskelig

Gendriv i pattedyr er vanskeligere enn antatt. Foto: Pixabay

Forskere har forsøkt å lage kunstig gendriv i pattedyr for første gang, nærmere bestemt i mus. Gendriv er en teknologi som tvinger en genetisk mutasjon til å gå i arv til nesten alle barna til en organisme, i stedet for til bare halvparten. Gendrivet kan styres med teknologien Crispr-Cas9, og slik kan man tvinge frem en forandring i en art på veldig kort tid – for eksempel sørge for at alle myggbarn som fødes, er sterile, eller at alle musebarn får hvit pels. Dette siste viste seg imidlertid å være vanskelig, kan vi lese i en artikkel som forskere fra University of California har forhåndspublisert på nett. Crispr-gendriv i pattedyr resulterte i ikke-helt-perfekte kopier av genet som skulle tvinges gjennom, og det fungerte dessuten bare på hunnmus. Dermed endte bare 73 prosent av musene med hvit pels. Det er fortsatt mer enn hva vanlig arvelighet skulle tilsi, men forskere som Nature News har snakket med, kaller resultatet en «reality check».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Også Oslo-dialektane er vanskelege for dei som bur andre plassar i landet.»
«Når synlighet og aktivitet hovedsakelig kun er mulig i digitale kanaler, er det ofte kun de kjente og etablerte som klarer seg.»
«Vi er flere som har opplevd at Doga har beveget seg bort fra det tette båndet til norsk industri og næringsliv.»
«Kappløpet mot kunstig intelligens pågår for fullt, uten at vi har en klar formening om hva vi faktisk er på vei mot.»
«Det er ingen menneskerett, eller trusrett, å drive lærarutdanning.»