Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Crispr er vanskelig

Gendriv i pattedyr er vanskeligere enn antatt. Foto: Pixabay
Annonse

Forskere har forsøkt å lage kunstig gendriv i pattedyr for første gang, nærmere bestemt i mus. Gendriv er en teknologi som tvinger en genetisk mutasjon til å gå i arv til nesten alle barna til en organisme, i stedet for til bare halvparten. Gendrivet kan styres med teknologien Crispr-Cas9, og slik kan man tvinge frem en forandring i en art på veldig kort tid – for eksempel sørge for at alle myggbarn som fødes, er sterile, eller at alle musebarn får hvit pels. Dette siste viste seg imidlertid å være vanskelig, kan vi lese i en artikkel som forskere fra University of California har forhåndspublisert på nett. Crispr-gendriv i pattedyr resulterte i ikke-helt-perfekte kopier av genet som skulle tvinges gjennom, og det fungerte dessuten bare på hunnmus. Dermed endte bare 73 prosent av musene med hvit pels. Det er fortsatt mer enn hva vanlig arvelighet skulle tilsi, men forskere som Nature News har snakket med, kaller resultatet en «reality check».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.