Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Takk for besøket, herr Brochmann

Annonse

Morgenbladets kommentator på arkitektur og byutvikling, arkitekt og redaktør Gaute Brochmann, har tatt turen til Grimstad og anmeldt byens nye bibliotek.

Vurderingene til Brochmann er relevante, og kjente fra den pågående diskusjonen rundt huset. En spesielt kronglete vei frem til nytt bibliotek har det jo vært. Og flere enn Brochmann mener de arkitektoniske valgene til ellers så velrenommerte Helen & Hard er verdt en diskusjon.

Men siste avsnitt inneholder en oppsiktsvekkende feil det hadde vært lett å få rettet opp, dersom Brochmann hadde tatt seg bryet med å spørre nær sagt hvem som helst under sitt besøk, nemlig at «Det er jo heller ikke noen litteraturfestival i Grimstad». Han avslutter med det han selv innrømmer er flåsete og fordomsfullt, nemlig at byens befolkning er ikke-lesende og heller ville ha fylt bygningen med rask mat enn med bøker. Tenk det, Hedda!

Ibsen- og Hamsun-dagene i Grimstad har gjennom flere år vokst og etablert seg som Sørlandets litteraturfestival. I fjor hadde vi over 3000 besøkende. Festivalen har en rundt 30 år lang historie, og kulminerer hvert år i lesning av Terje Vigen på ei øy i skjærgården, der losen ifølge myten skal ha bodd. Ghita Nørby, Jakob Oftebro og Agnes Kittelsen har alle stått i fjæresteinene og lest Ibsens 43 vers for opp imot 1000 tilhørere.

Vi tror det skal godt gjøres å treffe på en norsk forfatter eller litteraturkritiker, selv i hovedstaden, som ikke har hørt om oss.

Hos oss har Siri Hustvedt og Finn Skårderud diskutert litteraturen som en vei til det ubevisste. Ensemblet fra Stadsteatern i Stockholm har spilt Min Kamp for første gang i Norge hos oss.

Vi tror det skal godt gjøres å treffe på en norsk forfatter eller litteraturkritiker, selv i hovedstaden, som ikke har hørt om oss. Spør for eksempel Morgenbladets tidligere redaktør, Alf van der Hagen, som er nærmest for fast gjest å regne, med sine forfattersamtaler, som senere er utgitt i bokform. Han samtaler med Vigdis Hjorth under årets festival, som går fra 1. til 4. august.

Det som inntil nylig var byens bibliotek, var i sin tid var rettssal og åsted for rettsoppgjøret mot Knut Hamsun. I dette huset, hvor det for øvrig arbeides for å etablere et Hamsun-museum, skal det i år settes opp en helt ny forestilling med utgangspunkt i rettsprosessen – speilet i Hamsuns litteratur – som urfremføres under årets festival. Dette prosjektet er initiert og utviklet av byens egen litteraturfestival, i samarbeid med regissør og Heddapris-vinner Anne-Karen Hytten.

Selvsagt er det godt for oss her i en liten by på Sørlandet av og til å reise til Oslo eller en av landets større kulturbyer og gå på fantastiske utstillinger eller forestillinger. Selvsagt kan vi her sør av og til føle at det treffer når vi blir kalt provinsielle eller at vi mangler ambisjoner eller viljen til å tenke stort. Men det er ikke alltid det treffer helt.

Og av og til treffer det så dårlig at vi kan la oss friste til å la det falle en og annen flåsete og fordomsfull kommentar om hovedstadsarrogansen.

Torborg Igland
Dag Gjerløw Aasland

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»
«Thomas Nordahl utelater langt mer relevante fakta, nemlig statistikken for skriftlige eksamener.»