Annonse
00:00 - 15. juni 2018

Nerdenes søte hevn

Oslo katedralskole har i mer enn 850 år sluset elevene inn i samfunnets eliteposisjoner. Skolen holder fortsatt stand. Hvordan er det mulig, i det egalitære Norge?

Tredjeklassinger: Sara Bachmann Markusson (fra venstre), Ragnhild Marie Strand Knudsen og Hennie Martine Veiby Müller er nettopp ferdige med muntlig eksamen i historie – og med tre år på Oslo Katedralskole. Katta-elever er i det øverste karaktersjiktet på nasjonalt nivå, men legger også mye vekt på at «Katta-ånden» handler om fellesskap.
Annonse

Én fortelling går igjen blant elevene ved Oslo katedralskole: «På ungdomsskolen var jeg best i klassen, men jeg hadde det ikke enkelt. Jeg ble kalt ‘nerd’. Da jeg kom til Katta, skjedde det noe.» Her har nerden nemlig høyere status. Hanna sa det sånn: «Alle på Katta er litt nerdete. En nerd er obsessive på noe. Det kan være på Harry Potter, filosofi eller fysikk. Du kan liksom alt om fisjon i fysikken. Sånt gir status på Katta.»

Oslo katedralskole, eller Schola Osloensis, populært kalt «Katta», ble etablert i 1153, og har i mange hundre år vært en forskole til samfunnets eliteposisjoner. Det preger den ærverdige bygningsmassen, med sitater på latin og gammeltysk på veggene, med anegallerier over tidligere elever – elitesjiktet i akademia, politikk, rettsvesen, litteratur. Det er kulturell kapital det handler om. Også foreldrene til Katta-elevene har høy utdanning og tunge kulturelle ressurser. Toppsjiktet i næringslivet, som forvalter den økonomiske kapitalen, har oftere gått på skoler som Oslo Handelsgymnasium. I et nytt forskningsprosjekt belyser vi begge skolene.

Mange elever på Katta kjøper klærne på loppemarked eller Fretex. En hjemmestrikket genser mor eller far brukte på 1970-tallet, kan være høyt verdsatt. I kantinen serveres det vegetarretter, jentene bærer sakene sine i nett, ikke mote-vesker, og de har typisk kort hår. Da vi samlet data, rullet Skam over landet, og kjærlighetshistorien mellom Noora og William opptok også Katta-elevene. Alle var enige: Noora er typisk Katta. William er typisk Handels. Det er én grunn til at de to strever. De lever i hver sin verden.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»