00:00 - 15. juni 2018

Nerdenes søte hevn

Oslo katedralskole har i mer enn 850 år sluset elevene inn i samfunnets eliteposisjoner. Skolen holder fortsatt stand. Hvordan er det mulig, i det egalitære Norge?

Tredjeklassinger: Sara Bachmann Markusson (fra venstre), Ragnhild Marie Strand Knudsen og Hennie Martine Veiby Müller er nettopp ferdige med muntlig eksamen i historie – og med tre år på Oslo Katedralskole. Katta-elever er i det øverste karaktersjiktet på nasjonalt nivå, men legger også mye vekt på at «Katta-ånden» handler om fellesskap.

Én fortelling går igjen blant elevene ved Oslo katedralskole: «På ungdomsskolen var jeg best i klassen, men jeg hadde det ikke enkelt. Jeg ble kalt ‘nerd’. Da jeg kom til Katta, skjedde det noe.» Her har nerden nemlig høyere status. Hanna sa det sånn: «Alle på Katta er litt nerdete. En nerd er obsessive på noe. Det kan være på Harry Potter, filosofi eller fysikk. Du kan liksom alt om fisjon i fysikken. Sånt gir status på Katta.»

Oslo katedralskole, eller Schola Osloensis, populært kalt «Katta», ble etablert i 1153, og har i mange hundre år vært en forskole til samfunnets eliteposisjoner. Det preger den ærverdige bygningsmassen, med sitater på latin og gammeltysk på veggene, med anegallerier over tidligere elever – elitesjiktet i akademia, politikk, rettsvesen, litteratur. Det er kulturell kapital det handler om. Også foreldrene til Katta-elevene har høy utdanning og tunge kulturelle ressurser. Toppsjiktet i næringslivet, som forvalter den økonomiske kapitalen, har oftere gått på skoler som Oslo Handelsgymnasium. I et nytt forskningsprosjekt belyser vi begge skolene.

Mange elever på Katta kjøper klærne på loppemarked eller Fretex. En hjemmestrikket genser mor eller far brukte på 1970-tallet, kan være høyt verdsatt. I kantinen serveres det vegetarretter, jentene bærer sakene sine i nett, ikke mote-vesker, og de har typisk kort hår. Da vi samlet data, rullet Skam over landet, og kjærlighetshistorien mellom Noora og William opptok også Katta-elevene. Alle var enige: Noora er typisk Katta. William er typisk Handels. Det er én grunn til at de to strever. De lever i hver sin verden.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»