Annonse
12:30 - 06. juni 2018

De dødes gave til fremtiden

Roy Scranton biter over mye, men skriver klokt om en verden som står helt på kanten av det sivilisatoriske stupet. 

Det starter med en amerikansk menig i et tungt bevæpnet pansret kjøretøy under Irak-krigen. Foto: Scott Nelson / Getty Images
Annonse

En amerikansk menig under Irak-krigen, tungt bevæpnet i et pansret kjøretøy, trøster seg med samurai-manualen Hagakure fra 1700-tallet mens han kjører, med hjertet i halsen, inn i den ødelagte millionbyen Bagdad. To år senere blir New Orleans rasert av Katrina, og soldaten, nå hjemme på militærbasen i Oklahoma, ser ødeleggelsene på tv og tenker på Gilgamesh-eposet, klimaendringene og døden.

Det kunne ha vært åpningsscenen i en apokalyptisk film for feinschmeckere, men det er oppsparket til den mest gripende boken om klimaendringer jeg har lest.

«For å overleve som soldat, måtte jeg lære å akseptere min egen døds uunngåelighet», skriver Roy Scranton i Learning to Die in the Anthropocene, før han tilføyer: «For at menneskeheten skal overleve i antropocen, må vi lære å leve med og gjennom slutten på vår nåværende sivilisasjon.»

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Tanken om humanisten som forvalteren av det som er mykt, dypt og høyverdig, var alltid diskutabel.»