Annonse
12:30 - 06. juni 2018

De dødes gave til fremtiden

Roy Scranton biter over mye, men skriver klokt om en verden som står helt på kanten av det sivilisatoriske stupet. 

Det starter med en amerikansk menig i et tungt bevæpnet pansret kjøretøy under Irak-krigen. Foto: Scott Nelson / Getty Images
Annonse

En amerikansk menig under Irak-krigen, tungt bevæpnet i et pansret kjøretøy, trøster seg med samurai-manualen Hagakure fra 1700-tallet mens han kjører, med hjertet i halsen, inn i den ødelagte millionbyen Bagdad. To år senere blir New Orleans rasert av Katrina, og soldaten, nå hjemme på militærbasen i Oklahoma, ser ødeleggelsene på tv og tenker på Gilgamesh-eposet, klimaendringene og døden.

Det kunne ha vært åpningsscenen i en apokalyptisk film for feinschmeckere, men det er oppsparket til den mest gripende boken om klimaendringer jeg har lest.

«For å overleve som soldat, måtte jeg lære å akseptere min egen døds uunngåelighet», skriver Roy Scranton i Learning to Die in the Anthropocene, før han tilføyer: «For at menneskeheten skal overleve i antropocen, må vi lære å leve med og gjennom slutten på vår nåværende sivilisasjon.»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme