12:30 - 06. juni 2018

De dødes gave til fremtiden

Roy Scranton biter over mye, men skriver klokt om en verden som står helt på kanten av det sivilisatoriske stupet. 

Det starter med en amerikansk menig i et tungt bevæpnet pansret kjøretøy under Irak-krigen. Foto: Scott Nelson / Getty Images

En amerikansk menig under Irak-krigen, tungt bevæpnet i et pansret kjøretøy, trøster seg med samurai-manualen Hagakure fra 1700-tallet mens han kjører, med hjertet i halsen, inn i den ødelagte millionbyen Bagdad. To år senere blir New Orleans rasert av Katrina, og soldaten, nå hjemme på militærbasen i Oklahoma, ser ødeleggelsene på tv og tenker på Gilgamesh-eposet, klimaendringene og døden.

Det kunne ha vært åpningsscenen i en apokalyptisk film for feinschmeckere, men det er oppsparket til den mest gripende boken om klimaendringer jeg har lest.

«For å overleve som soldat, måtte jeg lære å akseptere min egen døds uunngåelighet», skriver Roy Scranton i Learning to Die in the Anthropocene, før han tilføyer: «For at menneskeheten skal overleve i antropocen, må vi lære å leve med og gjennom slutten på vår nåværende sivilisasjon.»

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.