Annonse
11:34 - 31. mai 2018

Vær forsiktig med fysisk kontakt

Førstehjelp når noen havner i en psykisk krise.

Annonse

Senest på kjøreskolen lærer vi hva vi skal gjøre i en nødsituasjon: stabilt sideleie, hjertekompresjon. Men hva gjør man når det ikke er kroppen, men psyken det er noe galt med? Hvordan stabiliserer man en venn, en slektning eller en kollega psykisk? Det finnes vel ikke noe førstehjelpskurs for psykiske kriser?

Jo, nå gjør det det. Zentralinstitut für Seelische Gesundheit (Sentralinstitutt for psykisk helse) i Mannheim arbeider med å innføre nettopp slike kurs. Utdanningen av kurslederne skal starte i løpet av året. «Førstehjelp i psykiske kriser for legmenn mangler i tilbudet. Det vil vi endre på,» sier overlege Michael Deuschle. Forbildet er et program fra Australia som tilbys i mer enn 20 land. «Mental Health First Aid» (Mhfa) heter det, og har allerede hatt mer enn to millioner deltagere.

Veilederne prøver å besvare spørsmålene som alle stiller seg når de står overfor et menneske med et psykisk problem. Kanskje har han virket nedslått over lengre tid, kanskje trekker han seg mer og mer tilbake, kanskje føler personen seg forfulgt eller ser plutselig ting som andre mennesker ikke ser (se faktaboks nederst i saken). Hva skal man gjøre da? Hvordan kan man hjelpe, og hva er det som ikke hjelper?

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.