00:00 - 04. mai 2018

Snøfnugg kan du selv være

Kulturkrigen ved amerikanske læresteder viser hvordan idealene om sannhetssøken og fritt ordskifte ved universitetene lett kan forvitre, skriver Ole Jacob Madsen.

Polarisert debatt: Kallenavnet snøfnugg blir flittig brukt i amerikansk debatt. Tilbake i 1996 dukket uttrykket opp i den Chuck Palahniuks debutroman «Fight Club». Boken ble filmatisert med Brad Pitt i rollen som Tyler Durden. Foto: Merrick Morton / 20th Century Fox / NTB Scanpix

Halloween-feiringen nærmet seg på Yale-universitetet høsten 2015. Som en del av forberedelsene sendte skolens Råd for interkulturelle affærer ut en veileder om hvilke kostymer som kunne være krenkende for minoriteter og som man derfor burde unngå: fjærkledd hodepynt, turbaner, «blackface». Skrivet fikk Erika Christakis, som underviste i barns utvikling, til å reagere. Hun sendte ut en egen e-post der hun minnet om at karnevalsfeiringen er en subversiv tradisjon der man kan bryte med sosiale konvensjoner. Har vi ikke lenger rom for at et ungt menneske kan kle seg ut og opptre aldri så lite upassende, undret Christakis. Hun trakk også inn sin anerkjente ektemann Nicholas Christakis, professor ved Yale, og bestyrer for det tilhørende Silliman College, og siterte ham på at hvis man skulle ta anstøt av et kostyme, kan man enten se bort eller si fra til personen bak masken. Anmodningen kom også som en reaksjon på studentenes manglende selvstendighet. Er ikke unge mennesker i dag lenger i stand til selv å regulere hvordan man bør omgås hverandre, avsluttet hun tenksomt.

Svaret fra studentene skulle vise seg å være en rungende «NEI!». Og konfrontasjonen med dem ble det maken Nicholas som måtte ta. I et videoopptak der Christakis ber studentene om å lufte sin frustrasjon etter tur, er det spesielt ordvekslingen med den fargede Yale-studenten Jerelyn Luther som er blitt selve øyeåpneren for mange om hvor langt krenkelseskulturen ved universitetene nå har kommet, her sitert fra Youtube:

– In your position as master, it is your job to create a place of comfort and home for the students […] You have not done that. By sending out that email, that goes against your position as master. Do you understand that?!

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»