Annonse
09:10 - 24. mai 2018

Overdreven arkitekturoptimisme

Annonse

I et debattinnlegg i Morgenbladet 4. mai retter Noralv Veggeland, professor ved Høgskolen i Lillehammer, sterk kritikk mot en ny arealnorm fra Statsbygg, mot ensidig positiv retorisk tilnærming og om landskapets forøvrige elendighet. Han viser til en utenlandsk studie blant 2300 ansatte, hvor det skal være påvist at ansatte i kontorlandskap «hadde flere problemer med inneklima, støy, konsentrasjon og synkende produktivitet». Imidlertid får vi ikke vite hvilken forskning og hvilke land det dreier seg om. Veggeland skriver «at i et kontorlandskap har ingen fast plass og at det ikke er nær tilgang til bøker og litteratur som forskere trenger». I Norge har mer enn 90 prosent av medarbeidere i åpne kontorlandskap en fast plass. Dessuten er åpne kontorlandskap i vårt lite folkerike land fortrinnsvis små og mellomstore. I den grad mine synspunkter er interessante her kan de leses i boken Tid til arbeid Tid til overs - om tidstyver, teknologi og åpne kontorlandskap. Imidlertid har jeg stor forståelse for kritikk av dårlige prosesser og av overdreven arkitekturoptimistisk retorikk. Arkitekturoptimismen er blitt så sterk at de fysiske romløsningene ofte blir forhåndsbestemt og standardisert, på tross av det vil finnes mange ulike arbeidsmønstre og behov i organisasjoner. Mange kontorprosjekter preges også av mangel på faktakunnskap om hva som skaper produktive og gode arbeidsplasser i den enkelte virksomhet.

Jan K. Karlsen

Forfatter og arbeidslivsforsker

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»