Debatt

Kontorlandskapets elendighet

Kontorlandskap betyr et stort rom med mange kontorplasser, hver med PC-er og nettilgang. Som ansatt har du ingen fast plass fordi enhver pc gir tilgang til nettet og filer med tekst som du måtte ha. Det er ikke nær tilgang til bøker og litteratur som forskere trenger, og har hatt på sine enekontorer gjennom en lang historie, nå kalt cellekontorer som i et fengsel. Forestillinger skapes. Men bak ligger pressende ny arealnorm for statsbygg på 23 m³ per ansatt inkludert fellesareal. Det er to forskjellige tilnærminger til kontorlandskap og forskning knyttet til faktisk befolkningshelse.

Den retoriske positive tilnærmingen er basert på at økt tilgjengelighet mellom ansatte gir bedre sosiale relasjoner mellom medarbeiderne og dermed større arbeidsglede. Kanskje riktig for noen virksomheter, som Telenor, men allment slett ikke.

Vederstyggelig offentlig pengebruk skal ned for denne regjeringen uansett menneskelige kostnader.

Den negative tilnærmingen bygger på at ansatte som arbeider i åpne landskap ikke får ro, mister konsentrasjon og dermed en lavere tilfredshet. Det skyldes at man er redd for å forstyrre hverandre og at man føler seg overvåket. I akademia i Norge er det en unison motstand mot kontorlandskap. Det skal spares penger. Vederstyggelig offentlig pengebruk skal ned for denne regjeringen uansett menneskelige kostnader.

Forskning på kontorlandskap, og erfaringer viser, at folk klager typisk over støy og manglende privatliv. Det er særlig andre ansattes samtaler og ringende telefoner som er plagsomme. I en utenlandsk studie ble 2 300 kontoransatte i 22 kontorbygninger med forskjellige kontortyper fokusert. Ansatte i kontorlandskap hadde flere problemer med inneklima, støy, konsentrasjon og synkende produktivitet. Jo større kontorene var, jo større var problemene. Derfor protesterer for tiden fagansatte på universitetene og høyskolene massivt i vårt land mot kontorlandskapenes elendighet.

Noralv Veggeland

Mer fra Debatt