Annonse
00:00 - 04. mai 2018

I utmark skal lorten ligge

Ståle Sørensen frykter at «bæsj» eller «avføring» skal komme over «MDG» og «Drammen» når man googler navnet hans.

Annonse

Midt i debatten

Ståle Sørensen

Tidligere venstrepolitiker som i 2013 meldte overgang til MDG. Bystyremedlem i Drammen. Var ute i NRK denne uken og sa det er helt meningsløst å plukke opp hundemøkk i skogen og på fjellet. Dette av hensyn til plastforbruk. Gisle Meininger Saudland, miljøpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, mener hundemøkk skal plukkes opp uansett. 

– Du har sagt til NRK at man ikke alltid behøver å plukke opp hundemøkka. Stemmer det? Du må nesten utdype. 

– Det stemmer, ja. Det er ikke mer radikalt enn at det er omtrent sånn alle hundeeiere oppfører seg, for vi plukker opp møkka der folk ferdes og kan la den ligge langt fra folk. Jeg er overrasket over alle reaksjonene. 

– Bør man heller utvikle nedbrytbare hundeposer?

– Ja, jeg oppfordrer folk til å bruke det. Men de posene vil jo også gå i restavfallet, for det er ikke veldig populært å kaste det i matavfallet – forståelig nok. Men uansett hvor posen ender, er det helt meningsløst å plukke opp i Jotunheimen. En god tommelfingerregel er at der menn kan tisse, kan hundedritten også ligge. 

– Er det ikke bedre å ha en universell regel om at man plukker opp hundebæsjen uansett?

– Nei. Jeg tror ikke folk er stokk dumme, og at de klarer å avgjøre når det må plukkes opp og ikke.

– Er det en viss fare for at utspillet blir oppfattet som at det ikke er så farlig om folk plukker opp etter seg eller ikke?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror heller effekten er motsatt, at respekten for lover og regler blir mindre om folk oppfatter reglene som for ytterliggående. 

– Har du noen tips for å få hunden til å gjøre fra seg utenfor allfarvei?

– He-he. Nei, det har jeg ikke. Da må du gå på tur utenfor allfarvei. Hundene gjør som de gjør.

Hundene gjør som de gjør.

– Miljøpolitisk talsperson Gisle Meininger Saudland i Frp tror du kanskje tuller. Tuller du?

– Nei. Dette er helt og holdent «common sense». Det er merkelig å påstå at jeg tuller. 

– Tror du utspill som dette og overskriftene som skapes gjør det vanskelig for MDG å bli et bredt, folkelig parti? 

– Jeg oppfatter ikke at disse sakene forbindes med vår politikk i det hele tatt. Jeg tror folk ser dette som et helt vanlig utspill. Politikken vår er mye bredere og sterkere enn at dette skal prege inntrykket folk har av MDG. Jeg sier jo bare det de fleste hundeeiere gjør og tenker. Det er positivt, også for Miljøpartiet, for dette er ikke spesielt radikalt. 

– Har du selv hatt noen ublide møter med hundebæsj?

– Ja, det har jeg hatt. Gjerne i parker, hvor man ikke forventer å møte på en hundebæsj. Det er forferdelig uappetittlig. Jeg ser også stadig mer av de svarte posene hengende i trær i marka. 

– Når man googler deg, kommer «MDG» og «Drammen» opp som søkeforslag. Frykter du nå at «bæsj» eller «avføring» skal komme over MDG og Drammen?

– Ja, selvfølgelig gjør jeg det, for jeg hadde aldri i livet forventet at dette skulle bli så stort som det ble. Det sier litt om den virkeligheten vi lever i. Jeg prøver hele tiden å få oppmerksomhet, og får en del av det lokalt, men det er sjeldent jeg går nasjonalt. Den kritikken må jeg sende videre til mediene. 

– Er det en fare for at dette vil føre til såkalt «shifting baselines», altså at man gradvis tilpasser seg en ny virkelighet med uten å plukke opp etter hunden, helt til man plutselig våkner opp til en hverdag med møkk overalt?

– Nei, det høres helt utrolig ut. Jeg tror nordmenn forstår hva ting dreier seg om, og at denne saken er å koke suppe på en spiker.

– Er du selv flink til å plukke opp etter hunden din?

– Jeg plukker alltid opp der folk ferdes. Men jeg har glemt å ta med pose hjemmefra når jeg skal gå tur med bikkja et par ganger.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»