Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Glideflukten fra det eksistensielle til det politiske

Ikke stol på ungdommen! De er kanskje idealistiske nå, men en dag blir de voksne, og da blir de akkurat som sine foreldre, skriver Thomas Hylland Eriksen.

Multikulturalisme i Det indiske hav: Thomas Hylland Eriksen gjorde feltarbeid på Mauritius for første gang i 1986. I februar i år vendte han tilbake. – Dersom toleranse hadde vært eksportvare, ville Mauritius ha gått med overskudd. Og likevel er det noe som skurrer. Hver dag. Hele tiden, skriver han. Foto: Thomas Hylland Eriksen
Annonse

Jeg ankom Mauritius i regntiden i 1986, og mens jeg forberedte landsbyfeltarbeid, bodde jeg hos en fallert borgerlig familie i småbyen Rose-Hill. Gaten het Swami Sivananda Street etter den indiske åndelige lederen, men enkefru Koenig, som var franskættet og katolikk på sin hals, insisterte på å kalle gaten ved sitt gamle navn, Rue Evenor Mamet. Multikulturalisme er ikke alltid lett i praksis.

Det var ikke tilfeldig at gaten hadde fått navn etter Sivananda etter selvstendigheten i 1968. 

På en av mine første spaserturer støtte jeg på en praktfull hage beplantet med tropiske trær og befolket med skulpturer av store religiøse ledere – Buddha, Jesus, Konfusius, Guru Nanak og Swami Sivananda selv. På grunn av billedforbudet var islam representert ved en halvmåne på sokkel.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»
«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»