Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Fra Nigeria til Island

Annonse

Det hender at interessant forskning i nærområdene, som Island, når oss via franske medier, som Le Monde. Og det er tilfellet med boken The Man Who Stole Himself, skrevet av Gísli Pálsson, professor i sosialantropologi ved Islands universitet. Dette er en biografi om Hans-Jonathan, en karibisk slave med afrikansk mor og en hvit far, som i 1800 lyktes med å rømme til Island. Der har han i dag 788 etterkommere, og ved å kartlegge DNA fra alle dem, har Pálsson greid å finne ut mer om Hans-Jonathans opprinnelse. Hans mor var fra yoruba-stammen i Vest-Afrika, og ble sannsynligvis fraktet på et norsk-dansk slaveskip til Karibia, viser Pálssons forskning. Hans-Jonathan var den eneste svarte person på Island frem til 1920.     

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»
«Jo mindre strenge opptakskravene er, jo mindre tillit vil staten ha til medlemsvalgte stipendkomiteer.»
«At et samlet fagmiljø kritiserer loven, bør få alle varsellamper til å ringe.»