Annonse

Annonse

00:00 - 04. mai 2018

Fra Nigeria til Island

Det hender at interessant forskning i nærområdene, som Island, når oss via franske medier, som Le Monde. Og det er tilfellet med boken The Man Who Stole Himself, skrevet av Gísli Pálsson, professor i sosialantropologi ved Islands universitet. Dette er en biografi om Hans-Jonathan, en karibisk slave med afrikansk mor og en hvit far, som i 1800 lyktes med å rømme til Island. Der har han i dag 788 etterkommere, og ved å kartlegge DNA fra alle dem, har Pálsson greid å finne ut mer om Hans-Jonathans opprinnelse. Hans mor var fra yoruba-stammen i Vest-Afrika, og ble sannsynligvis fraktet på et norsk-dansk slaveskip til Karibia, viser Pálssons forskning. Hans-Jonathan var den eneste svarte person på Island frem til 1920.     

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse