00:00 - 11. mai 2018

Ambassadens bortforklaringer

Om Saudi-Arabia er så åpent og vennlig innstilt overfor menneskerettigheter, hvorfor lever jeg da i eksil fra hjemlandet mitt?

Myndighetene til stede: Alle som er kritiske til myndighetene har valget mellom å leve i eksil eller i fengsel, skriver menneskerettighetsforkjemperen Yahya Assiri. Her fra Morgenbladets besøk i Riyadh i mars. Arkivfoto: Christian Belgaux

Nouf Alkhaldi ved den saudiske ambassaden i Norge, setter spørsmålstegn ved hvordan en menneskerettighetsaktivist som sitter på kontoret sitt kan vite hva som skjer inne i Saudi-Arabia. Dette er en merkelig påstand fordi mennesker over hele verden har kontakt via ulike kanaler. Det handler ikke om hvor kontoret ditt er, men det handler om hva du ønsker å få vite. 

Sosiale medier og telefonen knytter oss sammen som aldri før. Selv inne i Saudi-Arabia kan det hende at du ikke vet hva som skjer hos naboen din, uten bruk av sosiale medier eller pressen. Men du kan kanskje vite hva som skjer i nabolaget, selv om du sitter i Oslo eller et annet sted i verden.

Alkhaldi refererer til en reportasje om Saudi-Arabia i Morgenbladet, for å understreke at Saudi-Arabia har ytringsfrihet. Der intervjuer de alt fra ungdom til akademikere som sier at de har ytringsfrihet fordi de fritt kan fortelle om det som skjer på gaten. Spørsmålet er om disse menneskene virkelig har ytringsfrihet. Hva om en av dem kritiserte kronprins Salmans nye visjon, Vision 2030? Kan man fritt gjøre det, eller kommer saudiske myndigheter til å bruke antiterrorloven mot dem? Artikkel 30 sier at kritikk av kronprinsen eller kongen er en terrorhandling, og kan føre til fengsel fra fem til ti år. For saudiere flest er dette en reell frykt, og ingen ønsker å bli stilt for spesialdomstolen anklaget for terrorisme fordi man våget å kritisere myndighetene.

Hvorfor er det ingen fra Norge eller England som søker asyl i Saudi-Arabia?

Alkhaldi hevder at journalisten som skrev reportasjen i Morgenbladet har ytringsfrihet til å fortelle om det hun har sett og hørt. Men hun vil naturligvis ikke finne noen i Saudi-Arabia som kritiserer myndighetene, når de arresterer alle som sier noe kritisk.

Videre nevner ambassadens representant at saudiske myndigheter respekterer mediene ved å invitere utenlandske journalister til landet. Jeg vil også be myndighetene om å respektere oss, befolkningen i Saudi-Arabia, og at de respekterer våre samvittighetsfanger, vår frihet og våre meninger. Først og fremst ønsker vi at de skal ønske oss velkommen til vårt eget land. Det er vårt land, men vi kan ikke uttrykke oss der.

Nylig gjennomførte saudiske myndigheter massearrestasjoner av flere hundre mennesker. Saudi-Arabia har alltid hatt et totalitært regime som har undertrykket befolkningen, men det har aldri vært så vanskelig som nå. Nå kan ingen si noe uten frykt for å bli arrestert. Og myndighetene har aldri før stått ansvarlig for slike krigsforbrytelser som vi ser i Jemen nå. Mohammed bin Salmans beslutning om å føre krig mot Jemen er den verste beslutningen som er blitt tatt noen gang.

Alkhaldi mener at Saudi-Arabia på bare ti år har oppnådd det Europa og vestlige land har brukt flere hundre år på. Mener hun virkelig at vi har oppnådd den samme åpenheten i Saudi-Arabia som i europeiske eller vestlige land? Hvorfor lever da menneskerettighetsforkjempere fra Saudi-Arabia i eksil? Hvorfor er det ingen fra Norge eller England som søker asyl i Saudi-Arabia? Det er fordi alle som er kritiske til myndighetene har valget mellom å leve i eksil, eller i fengsel.

Den saudiske ambassaden trekker også frem pressefrihet. Det er ikke pressefrihet når alle aviser og tv-stasjoner er eid av staten. Det er ikke pressefrihet når ingen har lov til å skrive en eneste artikkel som kritiserer myndighetene, stille spørsmål ved sosial eller politisk reform, eller menneskerettighetene. Spør man om fattigdom, økonomi, eller Vision 2030, vil man bli satt i fengsel. Ingen slike artikler er tillatt.

Alkhaldi sier at folket stoler på lederskapet og støtter kronprins Mohammed bin Salman. Men hvis det er tilfelle, hvorfor lar de ikke mennesker uttrykke seg selv for å forsikre seg om at de støtter myndighetene?

Så som svar til Alkhaldis spørsmål, om en aktivist fra en menneskerettighetsorganisasjon kan sitte på kontoret sitt å mene noe om situasjonen i Saudi-Arabia, er svaret ja. Og sannheten er at vi er avhengig av det, fordi vi selv ikke har friheten til å uttrykke oss fritt.

Yahya Assiri

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse