Annonse
00:00 - 20. april 2018

Svenske skribenter tar til orde for mer venstrepopulisme. Det er en strategi som byr på problemer, skriver Simen Ekern.

Svenske skribenter tar til orde for mer venstrepopulisme. Det er en strategi som byr på problemer, skriver Simen Ekern.

Annonse

Mens en selvsikker høyrepopulisme har gjort mye ut av seg i de aller fleste valg i Vesten de siste par årene, har svarene på utfordringen sprikt i alle retninger. Etablerte høyrepartier har forsøkt å ta eierskap til populistenes merkesaker, sosialdemokrater har ikke riktig visst hva de skal gjøre, mens en del venstre-tenkere har anbefalt å svare med samme mynt. «Leve populismen!» skrev den franske økonomen Thomas Piketty da han skulle gi råd om hvordan man kan forhindre at nasjonalistiske og fremmedfiendtlige partier vinner overalt. Den belgiske filosofen Chantal Mouffe, en viktig inspirasjon for mange nyradikale bevegelser, har lenge snakket om behovet for en ny venstrepopulisme. Også i Norge har folk vært inne på tanken – det er allerede flere år siden Klassekampens Mimir Kristjánsson hevdet at «vi trenger et venstresidas Fremskrittsparti».

En fersk oppskrift på hvordan noe slikt kan se ut, er nettopp kommet fra Sverige: Populistiska manifestet, skrevet av Åsa Linderborg og Göran Greider, to innflytelsesrike skribenter, forfattere og redaktører fra den svenske venstresiden. Det er et friskt manifest, fullt av den energien forfatterne mener venstresiden trenger for å matche høyrepopulismens kraftfulle anførere. Det er også en lite stringent og iblant selvmotsigende tekst, men det tar forfatterne forbehold om allerede i forordet: Dette er et provisorisk reisverk, en «tekst å slite i stykker, bryne seg mot eller bygge videre på».

Greider og Linderborg mener populismens grunnmotsetning mellom et godt folk og en råtten elite kan være fruktbar. For venstresiden betyr det at folket ikke kan være en ekskluderende enhet som utelukker innvandrere, muslimer eller jødiske investorer. Vi må i stedet tenke oss folket som vanlige folk i samlet opposisjon til den globale kapitalismen og en arrogant nyliberal elite. I land som Frankrike og Italia har venstresiden iblant byttet ut «arbeidere» med «folket» i taler og tekster for å vide ut nedslagsfeltet – en operasjon som av og til er blitt kalt «populistisk». Det er noe slikt som ligger til grunn for en bevegelse som Podemos i Spania i dag også. Greider og Linderborg vrir på oppskriften – de vil ha med seg Podemos’ evne til å mobilisere og engasjere, men holde på en mer tradisjonell venstreprofil. Man trenger ikke å viske ut skillet mellom høyre- og venstresiden for å nå alle. Definerer man arbeiderklassen vidt nok, «blir det den viktigste velgergruppen», heter det i manifestet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.