09:01 - 13. april 2018

«Si ;D» er ikke et lekedemokrati

Torbjørn Røe Isaksen skriver i Morgenbladet 6. april at han lenge har vært skeptisk til mange ungdomsarenaer. Han føler det er en måte å holde unge mennesker unna de reelle debattene og beslutningene på.

Isaksen er selv en av politikerne som hyppigst har sendt svarinnlegg til «Si ;D», Aftenpostens ungdomsdebattarena. Slik har han vært et forbilde for andre politikere. Nettopp derfor synes vi det er underlig at han stempler «Si ;D» som et leke-demokrati og antyder at de unge får svar fordi de er unge, ikke fordi de har gode argumenter i aktuelle og viktige saker.

Vi deler Isaksens bekymring for ekkokamre og deloffentligheter. Store, åpne arenaer for debatt er viktig for ethvert samfunn. Men «Si ;D» er, som også Isaksen skriver, ikke noe ekkokammer. Her er det mye uenighet, et stort spenn i temaer, og det gir mulighet til å påvirke saker du brenner for. Det utvider den store samtalen.

Da Aftenposten i 2005 startet «Si ;D», var ikke hensikten å plassere en lesergruppe i et hjørne for seg selv, men å gi unge debattanter en plattform for å kunne bli hørt. «Si ;D» er for unge fra 13 til og med 21 år. Det er viktige år, og Isaksen har selvsagt rett i at spennet fra 13 til 21 er stort. 

Men disse unge har det til felles at de tilhører en del av befolkningen som kanskje må snakke litt ekstra høyt for å nå frem. Mange av dem som skriver på «Si ;D», har aldri tidligere ytret seg i offentligheten. Hos oss får de veiledning og oppfølging, trolig i større grad enn i mange andre redaksjoner.

Det er veldig bra at flere, som Dagbladet og NRK Ytring, i stadig større grad publiserer unge stemmer. Likevel er det stor forskjell på det å publisere en 15-åring i ny og ne, og det å sette av to sider i papiravisen på hverdagene og én side i helgene til unge stemmer. På nett plasseres innleggene ofte på forsiden av Aftenposten.no og Aftenpostens Facebook-side, med et stort engasjement i kommentarfeltene.

Er dette et leke-demokrati? Blir de hørt bare fordi de er unge, engasjerte og ivrige?

Isaksen og vi er nok enige om at det aller viktigste er at ungdommene blir hørt, at de når frem med sitt budskap. Og slik er det:

Lukas Andersen var nylig i Dagsnytt Atten om transpersoner, Preben Dimmen deltok på Debatten om Listhaug-saken og Vilde Linnea Bredesen ble invitert til TV 2s God morgen Norge for å snakke om helse. Alle etter først å ha skrevet «Si ;D»-innlegg.

«De skamløse jentene» skrev sine første innlegg om ære og skam på «Si ;D». Samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali har uttalt at hennes engasjement startet på «Si ;D». Agathe Hide skrev innlegg som førte til endring av reglene på Deichman.

Er dette et leke-demokrati? Blir de hørt bare fordi de er unge, engasjerte og ivrige?

Torbjørn Røe Isaksen var velkommen da han, 18 år gammel, som nestleder av Telemark Unge Høyre, skrev sitt første innlegg i Aftenposten. I dag er det mange flere unge debattanter som slipper til med viktige problemstillinger, også uten å ha politiske verv. Det høres ut som en bra ting.

Og Isaksen (39) er selvsagt fortsatt velkommen – også i Det fossile hjørnet på «Si ;D».

Erik Tornes
Ingvild Berg

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse