00:00 - 13. april 2018

Er laks farlig?

Jeg leste med stor interesse den siste artikkelen om lakseoppdrett og ethoxyquin i Morgenbladet. Særlig direktøren i Vitenskapskomiteen for mat og miljø, Lars E. Hanssen, sin uttalelse: «Det gir ingen mening å sammenligne inntaket av en kjemisk forbindelse fra et måltid, med ADI-en til det samme stoffet. Du hverken klarer eller ønsker å spise 300 gram oppdrettslaks hver dag hele livet». 

Jeg skjønner ikke hva Hanssen legger i «hverken klarer eller ønsker»-aspektet av å spise 300 gram oppdrettslaks daglig. Dette fordi jeg til lunsj de siste pluss minus fem årene har spist 250 gram frossenlaks, som kommer fra oppdrett, i snitt fire-fem dager i uken. Dette fordi jeg ønsker det, laks skal være sunt, og fordi jeg lager en helvetes god laksesalat som jeg overraskende nok ikke går lei av.

Jeg lager en helvetes god laksesalat som jeg overraskende nok ikke går lei av. 

Jeg har ingen ønsker om å slutte å spise dette måltidet, men jeg har enda mindre lyst til å utvikle kreft eller annen sykdom på grunn av kostholdet mitt. Så når Hanssen sier «klarer», lurer jeg på om han mener at det er fysisk umulig? For selv om 250 gram er mindre enn 300 gram, er jeg ganske sikker på at jeg rent fysisk skulle klart å spise 50 gram mer om dagen. Og når det gjelder «ønsker», skjønner jeg ikke om han mener at ingen ønsker å spise laks hver dag fordi det blir kjedelig, eller fordi det er skadelig? Eller er det av andre årsaker? 

For jeg blir som sagt ikke lei av laksesalaten min, og det siste året har nok inntaket mitt ligget nærmere seks dager med 250 gram laks i uken enn fem. Om det derimot er skadelig for meg å spise så mye laks, håper jeg Hanssen sier det rett ut. Også er det kanskje greit å slutte å anta hva folk klarer eller ønsker å spise, og heller si det rett ut ved hvilket inntak det eventuelt går på helsa løs å spise fisk?

Håkon Boman Andresen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er det viktigste styringsredskapet i forskningspolitikken.»
«Man kan fortviles over at militære ledere forbereder for krig, men det er deres yrke.»