Debatt

Demokratisering av kultur og kunnskap

Bibliotekene er demokratisering av kultur og kunnskap. De gir lik tilgang til noen av de viktigste forutsetningene for å kunne delta i samfunnet, uavhengig av lommebok og adresse. Det å forstå kulturelle referanser og tilgang på kunnskap gir makt. Bibliotekene utjevner forskjellene i makt, derfor er de så viktige. Spesielt i en tid hvor ulikheten i makt og rikdom øker, og demokratiet utfordres av falske nyheter og ekkokamre.

Dessverre blir ikke bibliotekenes fulle potensial utnyttet. Antallet biblioteksenheter har gått ned med 92 enheter fra 768 i 2010 til 676 enheter i 2016. Når vi skal gå fra 428 kommuner til 358 kan det bety at enda flere biblioteker vil legges ned fordi loven bare krever ett bibliotek i hver kommune. I tillegg er det store forskjeller i kvaliteten, og skolebibliotekene er ofte forsømt til skade for barna.

Tiden er for lengst inne for et nasjonalt løft for bibliotekene, for å utjevne forskjellene i tilgang på kunnskap og kultur. Derfor har SV denne uken lansert et nytt nasjonalt biblioteksløft.

Bærebjelken er en opptrappingsplan med øremerkede midler til bibliotekdrift: én milliard til bibliotekene innen fem år for å gi den trygge finansieringen som trengs for å satse.

For at et bibliotek ikke bare skal være et rom med bøker må vi styrke den aktive formidlingen av både litteratur, musikk og film.

Løftet bindes sammen av en nasjonal strategi for bibliotekene, fra Nasjonalbiblioteket via fylkesbibliotekene til din lokale filial eller ditt skolebibliotek. For å bøte på de store forskjellene på skolebibliotekene foreslår vi en egen lov for skolebibliotekene med visse krav.

For at et bibliotek ikke bare skal være et rom med bøker må vi styrke den aktive formidlingen av både litteratur, musikk og film. Skal det skje, trengs kompetanse og midler. Bibliotekbyggene må oppgraderes for en ny tid, åpningstidene bør utvides, og vi trenger flere mobile biblioteker som gjør veien kortere fra deg til boken. Avstand er avgjørende for om et bibliotek blir godt brukt, derfor må løftet sikre at kommunesammenslåing ikke svekker nærheten til ditt bibliotek.

Men det kanskje viktigste av alt er å bygge bibliotek for fremtiden.Stadig mer innhold finnes kun digitalt, og ofte bak betalingsmurer. Disse murene må ikke bli murer mot demokratisk deltagelse. Derfor foreslår vi å etablere et nasjonalt, digitalt mediebudsjett for å gjøre digitale kilder tilgjengelig på landets bibliotek.

Vi spiller nå ballen videre til kulturminister Trine Skei Grande og Venstre som i opposisjon har snakket varmt om et nasjonalt løft for bibliotekene. Vil du løfte sammen med meg, Trine?

Freddy André Øvstegård

Mer fra Debatt