00:00 - 02. mars 2018

Stormogulen

Nobelkomiteens påtroppende medlem leser Geir Lundestads bøker på jakt etter en rød tråd i fredsprisens historie. – Geir Lundestad har et stort ego, men ikke uten grunn, skriver Asle Toje.

Ruvende: Geir Lundestads første bok om Nobelkomiteens historie skapte brudulje, enkelte mente sekretæren hadde vokst seg større enn komiteen han var satt til å betjene. Bildet: Lundestad (midten) og daværende leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland hilser på informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro. Gardermoen, desember 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Det var det verste bikkjeslagsmålet i Nobelkomiteens historie, i alle fall det mest offentlige. Geir Lundestads bok Fredens sekretær, 25 år med fredsprisen (Kagge, 2015) førte til mye skriverier. Mest på grunn av personkarakteristikkene Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet og komiteens sekretær gjennom 25 år, delte ut til komiteens medlemmer. Skildringene utgjorde en liten del av boken, men enkelte av dem var oppsiktsvekkende krasse. Debatten som fulgte var forvirret, som å «sette hale på grisen» i et tettpakket, mørkt rom. Alle ble såre.

Lundestad mente at han ikke hadde brutt med de strenge taushetsreglene som skal beskytte komiteens arbeid, men han var relativt alene om å mene det. Nobelkomiteen sendte ut en pressemelding der de erklærte at «Den Norske Nobelkomité mener Geir Lundestad har begått et klart tillitsbrudd overfor komitémedlemmer og ledere som i fortrolighet har diskutert Nobels fredspris med ham og i hans nærvær.»

Lundestads styrke som historiker er å kunne hente ut essensen av metervis av støttelitteratur og formulere den så skarpt at du kan barbere deg med den. Så er tilfelle med hans mest berømte tese, dette at USAs rolle i Vest-Europa under Den kalde krigen var å anse som et «invitert ‘imperium’». Forståelsen av USA som et velkomment hegemoni møtte motbør da den ble lansert i 1986, men er i dag globalt akseptert.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»