Annonse
11:47 - 22. mars 2018

Man må nok kjønne litt for å skjønne Vårt Land-konflikten, skriver Markus Slettholm.

Man må nok kjønne litt for å skjønne Vårt Land-konflikten, skriver Markus Slettholm.

Da Åshild Mathisen ble ansatt som sjefredaktør i Vårt Land i mai 2016, tok hun umiddelbart omfattende redaksjonelle og administrative grep. Nå har hun ikke lenger styrelederens tillit. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB scanpix
Annonse

Vårt Land-striden

 

Torsdag meddelte Åshild Mathisen sine ansatte at hun ikke lenger hadde tilliten til styreleder i Vårt Land, Per Magne Tveiten.

Dagens Næringsliv kunne samme dag avsløre at syv Mentor Medier-topper i høst hadde forfattet et bred til konsernstyret om manglende samarbeidsvilje fra Vårt Land. 

På fredag kom det frem at kommersiell direktør Ingrid Erøy Fagervik hadde varslet konsernet om at Per Magne Tveiten i lang tid hadde trakassert og mobbet Åshild Mathisen. 

I dag (torsdag) er det styremøte i Mentor Medier. Der står den pågående striden på agendaen. Over påske har avisas eiere kalt inn til ekstraordinær generalforsamling. 

 

NB: Åshild Mathisen ble oppsagt 23. mars, dagen etter denne kommentaren ble publisert.

«Føkk deg, Gud, i ræv, munn og fitte». Da jeg forrige onsdag var på Book of Mormon med Vårt Land, min tidligere arbeidsplass, var det ikke den komiske og grove blasfemien som skulle stå i fokus for de rundt 30 kristenjournalistene i salen. Utrolig nok var det noe som skjedde utenfor, i pausen, som i etterkant havnet på alles lepper. For da alle redaktørene uten forvarsel forlot teateret før andre akt av ledelsens julegave til redaksjonen, satt en lett betuttet gjeng journalister igjen.

Var det hastevedtatt drastiske kutt, og dermed masseoppsigelser? Hadde kanskje en av bilagets ansatte blitt avslørt for omfattende plagiat og juks? Hadde opplaget falt enda mer drastisk enn man tidligere hadde trodd? Eller var de rett og slett rasende av det de så på scenen på Det Norske Teatret?

 

Teoriene spant vilt inn i onsdagens nattetimer, inntil Dagens Næringsliv torsdag formiddag ga både forhenværende (undertegnede) og nåværende redaksjonsmedlemmer svaret på det store spørsmålet: Hvorfor hadde sjefene forlatt det som skulle være en hyggelig og samlende kveld? Vårt Lands styreleder Per Magne Tveiten hadde meddelt sjefredaktør Åshild Mathisen at han ikke lenger hadde tillit til henne. Det er ikke så rart de ikke ville se enda en akt med ellevill religionssatire.

Hadde opplaget falt enda mer drastisk enn man tidligere hadde trodd? Eller var de rett og slett rasende av det de så på scenen på Det Norske Teatret?

Da Åshild Mathisen ble ansatt som sjefredaktør i Vårt Land i mai 2016, tok hun umiddelbart omfattende redaksjonelle og administrative grep. Hun halverte redaktørstaben og bekledde mellomlederpostene med unge, friske fjes. Halvparten av dem kvinner. Flere av Helge Simonnes’ medarbeidere tok sluttpakke og forsvant ut av lokalene i Grubbegata.

Igjen satt en del av redaksjonen som muligens følte seg forbigått og at de var «next in line». Og det har vært murret i kontorlandskapet i øverste etasje i Mentor Medier-bygget. Med avisens nye «it-ord», «skjæringspunktet» – som også det største møterommet er kalt, skal Vårt Land skille seg fra andre aviser ved å forklare, utdype og belyse religion i samfunnet. Som menighetsblad er Vårt Land betydelig svekket – heldigvis. Resultatet er en del intellektuelle og vidløftige saker som kanskje ikke faller i god jord hos dem som i årevis har jobbet i det som for bare to år siden var en helt annen avis.

Dette danner bakteppet for det som i Medier24 beskrives som «fryktkultur, lojalitetskrav, manglende takhøyde og nedstemt arbeidsmiljø». I en så omfattende omstillingsprosess, gjennomført over så kort tid i en så tradisjonstung avis, er det enkelt å finne misfornøyde medarbeidere. Man trenger ikke å skue lenger enn 20 meter fra pulten sin i Vårt Land-lokalene for å finne dem som indignert ristet på hodet over den nye redaksjonelle linjen. Kombiner dette med en rimelig dramatisk nedgang i opplag, og du har oppskriften på et «nedstemt arbeidsmiljø».

Igjen satt en del av redaksjonen som muligens følte seg forbigått og at de var «next in line».

Samtidig er det ikke dette konflikten egentlig handler om. Per Magne Tveiten, styrelederen som ikke har tillit til sin sjefredaktør, har selv sagt at mistilliten ikke handler om redaksjonell uenighet, men om samarbeidsproblemer mellom Vårt Land og eierselskapet Mentor Medier. I november gikk syv av de andre toppene i konsernet til det drastiske skritt å sende et brev til styret med bekymring om Vårt Lands manglende bidrag til samarbeid på tvers av redaksjonene i mediekonsernet. Alt er ikke rosenrødt i konsernet. Såpass skal man gi Tveiten.

Men: I oktober i fjor sendte innovasjonsredaktør Ingrid Erøy Fagervik et varsel til konsernet om styreleder Tveitens trakasserende og mobbende oppførsel overfor Mathisen. Dette varselet ble videresendt til Tveiten, og styret konkluderte med at det ikke var hold i varselet.

Stopp en hal. Hva er det vi leser? Har mannen det ble varslet mot, blitt tilsendt varselet fra mottageren – for øvrig også en mann – fra kvinnen som varslet på vegne av sin kvinnelige sjef? For en megatabbe! Og så har et mannsdominert konsernstyre – seks menn, inkludert daglig leder og styreleder, mot tre kvinner – konkludert med at varselet, i Mentor Medier-styreleder Thomas Brunegårds ord, «ikke medfører riktighet og var grunnløse».

Man skal kanskje være forsiktig med å «kjønne» denne saken. Og det at en ung, kvinnelig sjefredaktør tar med seg kvinnelige mellomledere inn i en mannsdominert organisasjon, er kanskje ikke det aller mest interessante i saken, men likevel høyst relevant.

For Mathisen er eneste kvinne i avisens styre og dessuten den første kvinnelige sjefredaktøren i Vårt Lands 73 år lange, dresskledde historie. Det er et rimelig robust glasstak å knuse, og du skal være bra blind for strukturer for ikke å se at kjønn er en betydelig del av den pågående striden.

 

Konflikten i Mentor Medier føyer seg nemlig inn i en lang rekke av kvinnelige toppledere i næringslivet som opplever å ikke bli tatt seriøst. Åshild Mathisen skrev selv, profetisk nok, følgende om Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth i egen avis lørdagen før styreleder Tveiten erklærte sin manglende tillit til henne:

Det er et rimelig robust glasstak å knuse, og du skal være bra blind for strukturer for ikke å se at kjønn er en betydelig del av den pågående striden.

«Men hvor ille er dette i den store sammenhengen? Det er ille fordi den ubevisste og skjulte diskrimineringen av kvinner viser en brist i vår kultur».

I dag er det styremøte i Mentor Medier. Det har etter all sannsynlighet to mulige utfall: Enten må Åshild Mathisen gå av som sjefredaktør, eller så utsetter man avgjørelsen. Avisens eiere, blant annet redaksjonsklubben, har kalt inn til ekstraordinær generalforsamling over påske. En slags «minnelig løsning» der både Tveiten og Mathisen blir sittende, virker fjern, all den tid frontene blir stadig mer steile og skyttergravene dypere. Men med Mathisens avgang vil vi miste et helt unikt avisprosjekt, som under hennes ledelse er blitt mer og mer relevant, ikke bare for den indre kristenhet, men for folk flest.

Spørsmålet jeg sitter igjen med i konfliktens hete, er: Ville styreleder Per Magne Tveiten hatt mistillit til Vårt Lands forrige redaktør, Helge Simonnes, om han hadde vært like «vanskelig»? Jeg tror ikke det. Faktum er at en ung, liberal kvinne kom inn i et topptungt mediekonsern og begynte å røre i gryta. Mindre enn to år senere har hun ikke lenger styrets tillit. Uansett utfallet av den pågående striden, så vil kampen om definisjonsmakten fortsette. Glasstak eller saklig uenighet? Sannheten er at man nok må kjønne litt for å skjønne hva som faktisk foregår i Grubbegata om dagen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse