00:00 - 23. mars 2018

Legg ikke ut på langtur uten Adorno

Etter hver skitur kommer vi tilbake som et nytt stykke natur, skriver Steen Nepper Larsen.

Stå på ski: Det er ingen empirisk regel eller norm at alle nordmenn på ski ligner eller bør ligne på OL-helter, skriver danske Steen Nepper Larsen. Det er heller ikke bare dansker som lager «danskegroper» i løypene.

Når man sykler rundt i farlige og forlokkende svinger i fjellrike deler av Italia, kan man ikke unngå å se de mange minneplakettene og oppsatsene med solblekede plastblomster til avdøde medtrafikanters ære. Her kjørte Francesco på 23 somre inn i et tre med sin trimmede Fiat en høstdag i 2002, og her fløy Maurizio på 28 over kanten med sin skinnende røde Moto Guzzi-motorsykkel på våren i 2013.

I Norge dør danskene som regel ikke når de faller på ski i høyfjellet, og det reises derfor ingen permanente og værresistente minnesmerker over broderfolkets uheldige helter, men de lager «danskegroper», det vil si umotiverte fordypninger i løypesporet og tydelige spor i snøen, særlig i krappe, bratte svinger. De vitner om irriterende utbredt vintersportslig inkompetanse, men også om noe lattervekkende, harmløst og glemselsladet.

Danskene omtaler det nordmenn kaller å «gå» på ski, for å «løpe» eller «stå» på ski. Kanskje det er for å markere at vi for å holde balansen er nødt til enten å stå helt stille, eller å løpe så fort at vi ikke får tid til å tenke på om vi risikerer å falle.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»