Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Legg ikke ut på langtur uten Adorno

Etter hver skitur kommer vi tilbake som et nytt stykke natur, skriver Steen Nepper Larsen.

Stå på ski: Det er ingen empirisk regel eller norm at alle nordmenn på ski ligner eller bør ligne på OL-helter, skriver danske Steen Nepper Larsen. Det er heller ikke bare dansker som lager «danskegroper» i løypene.
Annonse

Når man sykler rundt i farlige og forlokkende svinger i fjellrike deler av Italia, kan man ikke unngå å se de mange minneplakettene og oppsatsene med solblekede plastblomster til avdøde medtrafikanters ære. Her kjørte Francesco på 23 somre inn i et tre med sin trimmede Fiat en høstdag i 2002, og her fløy Maurizio på 28 over kanten med sin skinnende røde Moto Guzzi-motorsykkel på våren i 2013.

I Norge dør danskene som regel ikke når de faller på ski i høyfjellet, og det reises derfor ingen permanente og værresistente minnesmerker over broderfolkets uheldige helter, men de lager «danskegroper», det vil si umotiverte fordypninger i løypesporet og tydelige spor i snøen, særlig i krappe, bratte svinger. De vitner om irriterende utbredt vintersportslig inkompetanse, men også om noe lattervekkende, harmløst og glemselsladet.

Danskene omtaler det nordmenn kaller å «gå» på ski, for å «løpe» eller «stå» på ski. Kanskje det er for å markere at vi for å holde balansen er nødt til enten å stå helt stille, eller å løpe så fort at vi ikke får tid til å tenke på om vi risikerer å falle.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»
«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»