00:00 - 16. mars 2018

Kald is med varm marengs

Lenge forsto jeg ikke den norske naiviteten, inntil jeg oppdaget at den tilsvarte min egen, skriver Suzanne Brøgger.

Fransk isbombe: Suzanne Brøgger har navngitt sin ferske bok om Norge navn etter desserten omelette norvégienne – sukkerbrød med is og marengslokk. Bildet er fra Hardangervidda. Foto: Eirik Brekke

I Norden har vi den fordel at hvis man blir lei av ett land, kan man bare flytte til et annet – Danmark, Norge eller Sverige – hvor lyden av et underlig klingende fremmed språk raskt burde gjøre susen. Riktignok viser en ny undersøkelse at «interskandinavisk kommunikasjon» krever «formidable kognitive ressurser» av danskene. En gang lærte vi de nordiske språkene på skolen; nå for tiden snakker unge skandinaver engelsk seg imellom. Det nordiske fellesskap er for så vidt en saga blott. Der man inntil 2015 fritt kunne reise fra Danmark til Sverige, møter man inntil videre skjerpet grensekontroll. Ikke desto mindre er det i Norden nå, på grunn av Russland, tegn til interesse for en mer felles utenriks- og forsvarspolitikk. Så hvordan har vi det med hverandre, egentlig?

«Hvis man som flyktning eller innvandrer vil klare seg bra i Danmark, skal man bare huske på å snakke stygt om Sverige», skriver den syriske forfatteren Odai Al Zoubi. Og slik er det mellom søsken – fiendebildene blomstrer på felles røtter:

Svenskene betrakter Danmark som «fascistisk» på grunn av danskenes mindre idealistiske menneskesyn når det gjelder utlendinger. Til gjengjeld kaller danskene den humanistiske supermakten Sverige for «feministisk», og det er verre, sett med danskenes øyne. Danmark er stolt av å være et gudløst land, likevel faller det mange tungt for brystet at Svenska kyrkan har innført muligheten for en kjønnsnøytral Gud.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»