00:00 - 02. mars 2018

Hva er det motsatte av «fremragende»?

Forrige uke kritiserte professor Dag Hessen i denne avisen det evige kravet om at forskning skal være nyttig. Nå følger topptidsskriftet Nature i samme baner, og stiller et enkelt spørsmål: Hva er egentlig «fremragende forskning»? På engelsk kalles det excellence, det ligger et sted nord for «god», og er en hellig gral for både universiteter og enkeltforskere. Men hva betyr det? Se, det er vanskeligere å si. Nature viser til en intervjustudie med blant annet de forskerne som har utviklet begrepet for EU. Og selv de mener excellence er et dårlig mål for forskningskvalitet. Så lenge forskningen må følge politiske måleregimer, klarer de likevel ikke komme på noe alternativ. Måling er nok kommet for å bli, men husk: Systemkritikk fra dem som laget systemet, er som regel verdt å lytte til.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Det som virker i statsvitenskap, virker ikke nødvendigvis i antropologi.»