Annonse
10:28 - 01. april 2018

Filosofiens begravelsesagent

Blant venner ble Richard Rorty gjerne kalt «Dick». Man mistenker at hans fiender kalte ham akkurat det samme.

Forutså Trump: Når det går opp for arbeiderklassen at «den kontoransatte forstadseliten» ikke vil la seg beskatte for at andre skal få nyte velferdsgoder», vil stemmene deres gå til en «strongman», skrev Richard Rorty i 1998. Foto: Charles Ommanney / The Washington Post / Getty Images
Annonse

Kort tid etter at Donald Trump usannsynlig nok ble valgt til USAs nye president, skjedde noe minst like usannsynlig: Et obskurt utdrag fra en 18 år gammel og dessuten ganske marginal bok av en riktignok svært kjent – dog avdød – amerikansk filosof «gikk viralt», fordi det syntes å inneholde en profeti om Trumps triumf. Filosofen var Richard Rorty, boken var Achieving Our Country, og i utdraget beskrev Rorty en fremtidig situasjon som nå fremsto skremmende lik den nye, usannsynlige samtiden.

Det vil på et tidspunkt gå opp for arbeiderklassen, skrev han, at «den kontoransatte forstadseliten – som selv lever i desperat frykt for å bli nedbemannet – ikke kommer til å la seg beskatte for at andre skal få nyte velferdsgoder». Da vil de «begynne å se seg om etter en strongman å stemme på», mente han, og «høyst sannsynlig vil vi da se at fremskrittene som fargede og homoseksuelle amerikanere har oppnådd i løpet av de siste 40 årene, blir utvisket». Dessuten, la han til, vil «fleipete forakt for kvinner igjen komme på moten».

Var det noen som sa: «Grab them by the pussy»?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»
«Thomas Nordahl utelater langt mer relevante fakta, nemlig statistikken for skriftlige eksamener.»