Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Danske gaver

Annonse

Kjære dansker, dere har nettopp fått en henvendelse fra Asle Toje i Morgenbladet 26. januar om å gi tilbake et drikkehorn fra middelalderen i anledning åpningen av Nasjonalmuseet i 2020. Den kan dere se bort fra, for som direktøren ved Kulturhistorisk museum påpeker på morgenbladet.no, så er det der den i så fall vil høre hjemme, og der har de ikke plass. Derfor kan det være en idé at dere lodder stemningen blant dem som faktisk har kunnskap om middelalderen før dere bestemmer dere for hva dere eventuelt vil gi til Norge.

Skulle vi bedt om noe som virkelig betyr noe, måtte det være om dere kan returnere noen av de manuskriptene som ble produsert i Norge i middelalderen.

Det er vel og bra med et drikkehorn, men skulle vi bedt om noe som virkelig betyr noe, måtte det være om dere kan returnere noen av de manuskriptene som ble produsert i Norge i middelalderen, og som i dag befinner seg i Det kongelige bibliotek eller Den arnamagnæanske samling i København. Her finner vi noen av de aller mest sentrale verkene i norsk historie, som de flotteste manuskriptene av Magnus Lagabøtes landslov (1274) – en av Europas første landslover, Hirdskråen (1277) – loven som gjaldt for kongshirden, Kongespeilet (rundt 1250) – en dialog mellom far og sønn om kjøpmenn, hirdmenn og konger, og Gammelnorsk homiliebok – en prekensamling som er den eldste norske boken som finnes bevart (ca. 1200).

Dette er manuskripter som det virkelig ville ha vært av betydning å få hjem til Norge, ikke bare fordi de er av stor nasjonal verdi, men også fordi norske forskere aktivt ville kunne bruke dem i sin forskning (det kan de selvsagt i dag også, men da må de ta turen til København). Manuskriptene ville ikke ha hørt hjemme på Nasjonalmuseet, men på Nasjonalbiblioteket eller Riksarkivet, og vi er ganske sikre på at de ville tatt dette imot med åpne armer, slik islendingene tok imot sine nasjonale klenodier fra Danmark i 1971.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»