Annonse
09:20 - 10. februar 2018

Surr om sushi

Alt de har gjort, er å uttale seg i en studentavis om at maten suger.

Foto: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
Annonse

KRENKELSE I en reportasje i Morgenbladet påstår journalist Hanne Østli Jakobsen at studenter ved Oberlin College i Ohio har krevd forbud mot sushi, fordi det er kulturell appropriasjon. Det er en morsom historie. Politisk korrekthet gått amok, lissom. Ække engang lov å spise sushi lenger, hø-hø.

Men det er – som vanlig – ikke sant. Dette tok meg og burde tatt Morgenbladets journalist omtrent tredve sekunder å finne ut. Saken kommer fra en artikkel i studentavisen The Oberlin Review, og handler om at maten i kantinen ved Oberlin College er dårlig.

Politisk korrekthet gått amok, lissom. Ække engang lov å spise sushi lenger, hø-hø.

Avisen har intervjuet en vietnamesisk utvekslingsstudent som først var begeistret over at kantinen skulle servere vietnamesisk mat, og så skuffet over at maten ikke levde opp til forventningene. Maten minnet knapt om originalretten, og ble blant annet servert med ciabatta, pulled pork og coleslaw, istedenfor de tradisjonelle ingrediensene.

Avisen har gravd frem flere eksempler på dårlig kantinemat fra asiatiske kjøkken. Særlig sushien, med underkokt ris og gammel fisk, er begredelig. Det som kritiseres, er gjennomgående at maten er dårlig og lite autentisk. Akkurat som når Findus får kritikk for å selge pasta carbonara med fløte, skinke og erter istedenfor pecorino, egg og guanciale.

Begrepet kulturell appropriasjon brukes noen steder i artikkelen, men ikke på den måten Morgenbladet fremstiller det. Studentene er for at kantinen skal servere asiatisk mat, men reagerer på at maten er en dårlig kopi som ignorerer lange og viktige mattradisjoner.

Ingen av dem har laget demonstrasjoner eller prøvd å forby sushi. Alt de har gjort er å uttale seg i en studentavis om at maten suger. Koblingen til politisk korrekthet er fraværende. Som vanlig er det medienes skyld at helt rimelig og behersket kritikk omdannes til et identitetspolitisk monster.

Olve Hagen Wold

Siviløkonom og skribent

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse