Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Hadde fått varsler likevel

NHH har mottatt varsler om trakassering, stikk i strid med det de opplyste i januar.

Linda Nøstbakken. Foto: NHH
Annonse

Linda Nøstbakken

  • Prorektor for utdanning ved Norges handelshøyskole (NHH).
  • 19. januar i år skrev Morgenbladet om metoo i akademia. Da opplyste NHH at de ikke hadde mottatt noen varsler etter kampanjen.
  • Denne uken meldte både studentavisen K7 Bulletin og Bergens Tidende imidlertid at minst to studenter varslet inn saker til NHH i november i fjor.

– Morgenbladet skrev i januar om metoo i akademia, og talte opp antall varsler som var kommet til institusjonene i kjølvannet av kampanjen. Da sa Norges handelshøyskole (NHH) at dere ikke hadde mottatt noen. Nå skriver K7 Bulletin, studentavisen hos dere, at jo, det hadde dere. Dette må du forklare?

– Her har ting gått litt i kryss. Jeg fikk en forespørsel via vår kommunikasjonsavdeling, og da svarte jeg at vi har hatt to saker i høst, men at de kom før metoo-kampanjen tok av, og at det ikke var noe som tydet på at de kom som følge av kampanjen.

– Til K7 Bulletin, eller Bulle, sier du at varslene kom før metoo-kampanjen, mens til Bergens Tidende sier du at varslene kom 13. november. Hva er riktig?

– De kom den 13. november. Slik jeg ser det, er det før at kampanjen kom til Norge. Det begynte vel litt tidligere, men det tok skikkelig av først etter det. Men siden jeg var usikker la jeg til at vi har hatt to saker i høst. Jeg fikk først vite at det sto at NHH hadde null varsler da BT tok kontakt nå. Når det nå viser seg at dere ikke har fått e-posten i det formatet som jeg skrev, er det noe som har gått galt internt. Det var aldri meningen for oss å skjule noe.

– Hva tenker dere om den belastningen det er for en som har varslet om trakassering å lese i mediene at, «nei, vi har ikke mottatt noen varsler»?

– Det er jo veldig beklagelig, enhver påkjenning som vi legger til den byrden det er å stå i noe slikt – det synes ikke vi er noe ålreit.

– «Ikke gi ham oppmerksomhet, og han vil nok slutte», var blant rådene en av varslerne fikk da hun tok kontakt med administrasjonen i november. Er det i tråd med NHHs regler?

– Nei, det er ikke slik vi skal svare personer som varsler. Varslet ble tatt videre umiddelbart, og saken ble også løst etter kort tid. Metoo-kampanjen har vært en vekker. Derfor går vi gjennom rutinene og varslingssystemene våre for å se hva vi kan bli bedre på.

– Spørsmålet om antall varsler kom jo opp fordi akademia hadde mindre oppmerksomhet rundt sin metoo-kampanje enn andre sektorer, og man kan spørre seg om hvorfor – kanskje det rett og slett ikke er så stort problem, sa noen. Hva tror du om den forklaringen?

– Det er vanskelig å si. Jeg går ut fra at det er mørketall i akademia, som i alle andre deler av samfunnet, men jeg kan ikke si noe om det generelt.

– Hvor mange varsler har kommet til NHH nå?

– Det har kommet tre varsler. De to, og så kom det et varsel til den 22. januar. Det gjaldt også seksuell trakassering, noen jenter på skolen som ble hengt ut i sosiale medier.

– Hva går det ut på?

– Saken var at noen hadde opprettet en anonym profil i sosiale medier som de kalte «NHH-premien», som de brukte til å sende meldinger til studentene om at de skulle ha en premie for dem som er «greiest» – altså de som lå med flest på NHH.

– Studenttiden er gjerne en tid med sjekking, mye fyll og at det fort kan tråkkes over streken. Hvilken rolle bør NHH ha i å hjelpe studenter som opplever trakassering fra medstudenter – men ikke nødvendigvis på skolen?

– Om noe skjer utenfor skolen er det vanskelig å vite hvor langt vårt ansvar strekker seg. Men om våre studenter kommer til oss og har problemer – uansett problem – så vil vi hjelpe, og koble inn det som er av hjelpeapparat, både i studentsamskipnaden og utenfor. Det ansvaret vil vi ta. Vi har et ansvar for å skape en god kultur på skolen, som forhåpentligvis også vil virke inn på hvordan studentene oppfører seg utenfor skolen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»