00:00 - 16. februar 2018

Feil påstander om Plan og Stuck

Aftenposten-serien Stuck får kritikk i Morgenbladet av student Harmeet Kaur, som mener serien «virker mot sin hensikt» og er et «kommersielt prosjekt for Plan». I kritikken kommer Kaur med feilaktige påstander om Plan International og vårt bidrag til serien.

Stuck engasjerer nå tusenvis av ungdom i situasjonen for sårbare jenter i Latin-Amerika. Men serien er ikke en kampanje for Plan: Stuck er Aftenposten sin serie. Plan har hjulpet til med tilrettelegging av feltreisene, vært faglig rådgiver i produksjonen og sikret ivaretagelse av barns rettigheter i forbindelse med prosjektet.

Plans mål med å bidra til Stuck er å skape oppmerksomhet om alvorlige brudd på jenters rettigheter, og å få ungdom til selv å engasjere seg, stille kritiske spørsmål og søke mer informasjon. I så måte har Stuck absolutt ikke virket «mot sin hensikt».

La meg ta et eksempel: Den første sesongen av Stuck var en viktig inspirasjonskilde til at tusenvis av ungdommer i høst protesterte mot at 16- og 17-åringer faktisk kan bli gift i Norge. FNs bærekraftsmål sier at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030. Skal vi klare det, må praksisen bli forbudt i alle land – også i Norge. Denne våren kommer lovendringen!

Kaur fremstiller Plan som en pådriver for å «opprettholde stereotypier» og sette land i «en simplifisert ‘tredje verden’-bås». Dette er grove beskyldninger som går helt på tvers av det vår globale organisasjon står for. Les kronikkene våre, følg oss i sosiale medier eller bli Planfadder, så ser du alle eksemplene på det motsatte.

Plans mål med å bidra til Stuck er å skape oppmerksomhet om alvorlige brudd på jenters rettigheter.

Kaur skriver at Stuck har en subtil, men klar beskjed til seerne om at «vestlige organisasjoner som Plan er de eneste som kan oppnå endring gjennom bistand, mens lokal aktivisme usynliggjøres». Premisset for den beskyldningen er kunnskapsløs; det er nettopp gjennom lokalt ansatte, frivillige, aktivister og lokale samarbeidspartnere at Plan jobber med utvikling. Plan er til stede i titusenvis av lokalsamfunn verden over. Vi jobber med utvikling sammen med lokalbefolkningen, ikke «ovenfra-og-ned».

Men uansett hvordan man vurderer Stuck, er det ikke til å komme bort fra at statistikken for jenters situasjon i Latin-Amerika er stygg lesning. Vi mener det er viktig å gjøre situasjonen for jentene kjent for så mange som mulig. Derfor er det bra at Aftenposten har valgt å lage en serie som Stuck.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse