09:29 - 08. februar 2018

Feil fjerndiagnose

Kommunestyret på Røst valgte å utnevne Per til æresborger i 2013 – ikke fordi han hadde vært på Skavlan, men fordi han hadde kjempet for oss og for andre småsamfunn i årevis, skriver røstværingene her. Foto: Martin Otterbeck / Paradox Rettigheter AS

 Ulrik Eriksens anmeldelse av Per Fugelli. Siste resept inneholder en rekke påstander og spørsmål om Per Fugellis innerste motiver og hans forhold til øysamfunnet Røst. Eriksen må selvsagt få mene og skrive hva han vil om både Erik Poppes film og resten av Fugellis patografiske prosjekt. Per selv likte ikke at folk behandlet ham overdrevent snilt og respektfullt bare fordi han var døende. En ansvarlig avismann bør imidlertid være varsom med å gjøre seg til dommer over et annet menneskes sjeleliv.

Kommunestyret på Røst valgte å utnevne Per til æresborger i 2013 – ikke fordi han hadde vært på Skavlan, men fordi han hadde kjempet for oss og for andre småsamfunn i årevis (familien Fugelli kom til Røst før Fredrik Skavlan begynte på barneskolen.) Per var en empatisk og faglig dyktig distriktslege som lyttet til pasientenes små og store problemer og knyttet nære og fortrolige bånd til befolkningen.

Det skulle bare mangle at en døende bestefar kan finne på å bli rørt av dette.

Per produserte mer enn iherdige skriverier og soundbites. Totalt medvirket han til over 450 akademiske artikler og nesten 50 bøker. Han refererte stadig til filosofi, litteratur og visdomsord fra fiskerne på Værøy og Røst. I filmen synger Per og Charlotte salmer sammen og for hverandre. Anmelder Eriksen finner likevel grunn til å harselere med at det ikke var Bibelen den døende doktor tydde til for trøst. Om Eriksen hadde fulgt nøye med på filmen, slik han oppfordrer til i anmeldelsen, hadde han registrert at mesteparten av den teksten Per brukte som sitt apotek, er en beskrivelse av hvordan barnebarna og Røst-samfunnet vil huske ham etter hans død. Det skulle bare mangle at en døende bestefar kan finne på å bli rørt av dette.

I et lite lokalsamfunn som Røst blir fenomenet «den tredje flokken» tydeligere. Per og butikkmedarbeideren på Joker var begge del av et samfunn av mennesker som kjenner hverandres navn og ansikter og bryr seg om hverandre. Nettopp slike hverdagsrelasjoner er viktige for menneskers liv og helse, en favoritt-Fugellisme er at helsen blir fellesskapt.

Røstværingene kan mer enn å dø. På øya vår bor stolte produsenter av tørrfisk i verdensklasse og mange mennesker som satte stor pris på Per Fugelli og hans samfunnsinnsats.

Kjell-Arne Helgebostad
Arnfinn Ellingsen
Anne Cecilie Pedersen
Gaute Granlund
Hildegunn Pettersen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.