Annonse
17:56 - 10. januar 2018

I en skamløs tid

 Får de skamløse jentene den frihavnen de trenger? Altfor sjelden, skriver Hilde Sandvik.

«Du kommer til å bli så ensom»: Maria Mozhdah spiller hovedrollen, norsk-pakistanske Nisha, i filmen Hva vil folk si? Faren i filmen roper på et tidspunkt: «Du kommer til å bli så ensom.» Hva om det er sant, spør Hilde Sandvik. Foto: Mer Filmdistribusjon
Annonse

En sommerdag i 2008 kom en somalisk mor og hennes tre barn flyttende til Bergen fra Etiopia, der de hadde levd som flyktninger. Faren hadde alt fått opphold i Norge. Mona Ibrahim Ahmed var 15 år gammel, den mellomste i søskenflokken. Norge var siste stoppested på en lang reise.

I løpet av få måneder var skole ordnet, alle i familien hadde fått egen fastlege, språkopplæringen var i gang. «Alt rundt meg stadfesta at her er eg heime», sier Mona i et intervju med meg i Syn og Segn. Tittelen på intervjuet ga hun selv: «Eg kom for å bli».

Familien Ibrahim er en av mange familier som kommer fra klansamfunn til Norden, fra et kollektiv til land av individualister – fra en borg med omkransende høye murer til en åpen vidde med sjanser å ta for den som er dristig.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»