Annonse
17:56 - 10. januar 2018

I en skamløs tid

 Får de skamløse jentene den frihavnen de trenger? Altfor sjelden, skriver Hilde Sandvik.

«Du kommer til å bli så ensom»: Maria Mozhdah spiller hovedrollen, norsk-pakistanske Nisha, i filmen Hva vil folk si? Faren i filmen roper på et tidspunkt: «Du kommer til å bli så ensom.» Hva om det er sant, spør Hilde Sandvik. Foto: Mer Filmdistribusjon
Annonse

En sommerdag i 2008 kom en somalisk mor og hennes tre barn flyttende til Bergen fra Etiopia, der de hadde levd som flyktninger. Faren hadde alt fått opphold i Norge. Mona Ibrahim Ahmed var 15 år gammel, den mellomste i søskenflokken. Norge var siste stoppested på en lang reise.

I løpet av få måneder var skole ordnet, alle i familien hadde fått egen fastlege, språkopplæringen var i gang. «Alt rundt meg stadfesta at her er eg heime», sier Mona i et intervju med meg i Syn og Segn. Tittelen på intervjuet ga hun selv: «Eg kom for å bli».

Familien Ibrahim er en av mange familier som kommer fra klansamfunn til Norden, fra et kollektiv til land av individualister – fra en borg med omkransende høye murer til en åpen vidde med sjanser å ta for den som er dristig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»